Hlavní obsah

Britové koketují se psanou ústavou

Právo, znk
Londýn

Britský kabinet by do konce roku měl zveřejnit manuál obsahující pravidla vlastního fungování. Jak podotkl šéf úřadu vlády, text by se mohl stát základním kamenem pro vznik vůbec první psané ústavy v zemi.

Foto: Profimedia.cz

Šéf úřadu britské vlády Gus O’Donnell

Článek

Británie je totiž zatím jednou ze tří demokratických zemí na světě (další jsou Izrael a Nový Zéland), které nemají psanou ústavu a spoléhají na rozhodnutí soudů, úmluvy a zvyky.

Dokument, který připravil úřad vlády pod vedením svého šéfa Guse O’Donnella, na základě již existujících pravidel a konvencí určuje normy pro vytváření vlády a její vztahy s panovníkem, místními správami a mezinárodními organizacemi. O’Donnell podle deníku The Guardian nyní hrubou verzi textu předal vládnímu výboru pro vnitřní záležitosti. Kabinet posléze rozhodne, jestli text upravit a zveřejnit.

K publikaci dokumentu již vyzval Buckinghamský palác, který nechce, aby královna musela rozhodovat o tom, kdo bude premiérem v případě, že žádná ze stran nezíská ve volbách absolutní většinu, jak tomu bylo po květnovém hlasování.

O’Donnell doufá, že vláda text zveřejní do Vánoc. „Nejvíce mi stejně jako Koruně záleží na tom, aby panovník nebyl zbytečně zatahován (do politických rozhodnutí),“ zdůvodnil přípravu manuálu. Zdůraznil, že se nesnaží položit základy pro vznik psané ústavy. „Je na jiných, aby řekli, jestli jej chtějí tímto způsobem přetvořit,“ dodal.

Podle členky parlamentního výboru pro ústavní reformy Eleanor Laingové vše nasvědčuje tomu, že „jsme na cestě ke psané ústavě“. Šéf výboru Graham Allen nicméně vyjádřil znepokojení nad tím, že text nedostali i poslanci. Liberálové byli pro zavedení psané ústavy už ve svém předvolebním manifestu, toryové tuto možnost nezmiňovali. Koaliční smlouva mezi oběma stranami o psané konstituci mlčí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám