Hlavní obsah

Británii postihl rozsáhlý výpadek proudu, v Londýně nefungovaly semafory

– Londýn • Aktualizováno

Velkou Británii postihl v pátek rozsáhlý výpadek proudu. Postiženy jím byly nejen domácnosti, ale také doprava, vlaky měly zpoždění a v Londýně nefungovaly semafory, uvedla stanice BBC. Podle jejích zjištění jde o poruchu na rozvodné síti. Postiženo bylo 640 000 odběratelů a dodávky už byly většinou obnoveny.

Foto: Emre Sarigul @turkish_football1, Reuters

Cestující v zavřené stanici londýnského metra Vauxhall.

Článek

Páteční dopravní špičku v Londýně postihl nejen výpadek semaforů, ale také zastavené metro a vlaky. Tabule s odjezdy a příjezdy vlaků zčernaly či ukazovaly, že všechna spojení jsou zrušena.

Distribuční společnosti na jihovýchodě i jihozápadě Anglie, ve střední Anglii a ve Walesu uvedly, že jde „o velký výpadek“. Britská společnost Power Networks oznámila, že jde o „poruchu na národní rozvodné síti“.

Firma Network Rail oznámila, že se po „proudovém nárazu na národní síti“ zastavily všechny vlaky, ale dodávky opět fungují. Na dráze se však mají čekat zpoždění.

Cestující na letišti v Newcastlu uvedli, že proud vypadl na čtvrt hodiny. „Upadli jsme do tmy a lidé museli používat své telefony jako pochodně, aby viděli,“ řekl BBC 31letý Scott McKenzie. Letiště Heathrow a Gatwick ani lutonské postiženy nebyly.

Společnost Western Power Distribution uvedla, že výpadek postihl 500 000 odběratelů. Dodávky byly obnoveny v 18:00 místního času (19:00 SELČ).

Northern Powergrid uvedl, že výpadek trval od 17:10 do 18:00 a postihl 110 000 zákazníků. Firma Electricity North West dodala, že bez proudu bylo 26 000 jejích odběratelů.

Reklama

Výběr článků

Načítám