Hlavní obsah

Británie vyhrožuje zablokováním vstupu Islandu do EU

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Reykjavík/Londýn

Islandský prezident Ólafur Grímsson odmítl podepsat zákon o vrácení miliard dolarů, které měli ve zkrachovalých islandských bankách Britové a Nizozemci. Zákon schválil parlament, k jeho odmítnutí ale hlavu státu v peticích vyzvala téměř čtvrtina obyvatel. Velká Británie v reakci varovala, že by mohla zablokovat připojení Islandu k Evropské unii.

Foto: Robert Reynisson , Reuters

Islandský prezident Ólafur Grímsson

Článek

Zákon stanovuje navrácení skoro šesti miliard dolarů (téměř 108 miliard korun). Grímsson ho odmítl s tím, že bude nutné vypsat referendum. Jeho rozhodnutí Brity s Nizozemci šokovalo. Obě země totiž souhlasily s mezinárodní půjčkou Islandu, jenž málem zbankrotoval. Půjčka měla garantovat, že střadatelé s účty u islandských bank nepřijdou o své peníze.

Britský list The Times nynější vztahy popsal jako nejhorší od 70. let, kdy se Londýn s Rekjavíkem přely kvůli lovu a obchodu s treskami. Zástupce britského ministerstva financí Lord Myners uvedl, že v případě odmítnutí zákona bude Island izolován v Mezinárodním měnovém fondu a nebude schopen připojit se k Evropské unii, o což jeho nová vláda v důsledku finančního kolapsu požádala loni.

Pravidla Evropské ekonomické oblasti nedovolují zemi přistoupit k EU, jestliže není schopna zaručit bankovní vklady ze zahraničí. Británie a Nizozemsko mohou ale i tak žádost Islandu vetovat.

Je to teprve podruhé za 60 let, kdy islandský prezident vetoval parlamentem schválený zákon.

Reklama

Související články

Island požádal o vstup do EU

Islandský ministr zahraničí Össur Skarphedinsson ve čtvrtek ve Stockholmu oficiálně předal svému švédskému kolegovi Carlu Bildtovi přihlášku Islandu do...

Výběr článků

Načítám