Hlavní obsah

Británie tlačí na změnu vztahů s EU, referendum o setrvání v unii urychlí

– Brusel/Londýn • Aktualizováno

Staronový britský ministr financí George Osborne při své úterní návštěvě v Bruselu prohlásil, že nový britský kabinet má jasný mandát dohodnout změny vztahu země s Evropskou unií. Při příchodu na jednání s unijními kolegy Osborne zdůraznil, že by nikdo neměl mít pochyby o rozhodnutí jeho vlády uspořádat po skončení vyjednávání nových podmínek referendum o členství v Unii. To se může konat už příští rok.

Foto: Kirsty Wigglesworth, ČTK/AP

George Osborne

Článek

„Jasným záměrem je nyní urychlit proces (vyjednávání s EU) a mít možnost uspořádat referendum v roce 2016. Vždy jsme říkali, že rok 2017 je nejpozdější termín, nikoli pevné datum,” citoval v pondělí britský list The Guardian nejmenovaný vládní zdroj.

Osborne při příjezdu do Bruselu prohlásil, že britská vláda bude v jednáních konstruktivní a aktivní, ale také rázná a odhodlaná: „Nikdo by neměl podceňovat naše odhodlání uspět.” Podle něj je to v zájmu „pracujících lidí” v Británii i v celé Evropské unii.

Evropští představitelé v Bruselu i ve významných unijních zemích se dosud k podstatným změnám základních smluv EU stavěli skepticky. Prosazovaly by se obtížně, protože jejich případná změna vyžaduje souhlas všech členských států.

Po britských volbách se však rétorika začala měnit. Německý ministr Wolfgang Schäuble před novináři připustil, že se s Osbornem v debatě shodl na potřebě lepšího fungování unie: „K tomu procesu oba přispějeme.” prohlásil na tiskové konferenci.

Naopak Francie změny odmítá. „Linií, kterou nepřekročíme, je změna smlouvy. Nevrhneme se do nějaké ústavní debaty," řekl v pondělí francouzský ministr financí Michel Sapin.

Spor o zahraniční pracovníky

Londýn požaduje omezení volného pohybu osob, proti němuž se ostře staví země východního křídla EU. Státy střední a východní Evropy už Británii podle listu The Financial Times jasně varovaly před zpochybněním práv zahraničních pracovníků, jichž po vstupu těchto zemí do unie odešlo velké množství právě do Británie.

Tradiční britští spojenci na východním křídle dali najevo, že o tato práva svedou s Londýnem tvrdý boj. „Jsou nedotknutelná,” řekl o právech na svobodu pohybu a zaměstnání v EU státní tajemník slovenského ministerstva zahraničí Peter Javorčík.

Maďarský ministr pro EU Szabolcs Takács i jeho polský kolega Rafal Trzaskowski označili svobodu pohybu za nepřekročitelnou „červenou čáru”.

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Britský ministr financí George Osborne jedná s německým protějškem Wolfgangem Schäublem (vpravo)

Britští konzervativci voličům slíbili, že omezí rostoucí imigraci. Po volebním vítězství se premiér David Cameron rozhodl získat podporu členů vlivného parlamentního Výboru 1922 sdružující významné konzervativní poslance, kteří nejsou ve vládních funkcích.

Podle televize Sky News jim chce mimo jiné slíbit vyjednání lepších podmínek britského členství v Evropské unii.

Cameron hledá podporu euroskeptických toryů

Cameron chtěl moc Výboru 1922 prosazujícího zájmy tzv. poslanců ze zadních lavic parlamentu po volbách v roce 2010 omezit, což jeho vztahy s vlastními zákonodárci zhoršilo. Nyní si je ale při sestavování jednobarevného kabinetu, který bude mít ve sněmovně poměrně křehkou většinu 12 hlasů, vědom toho, že bude potřebovat jejich plnou podporu. Proto se už po volbách sešel s šéfem výboru Grahamem Bradym a bude se snažit o dobré vztahy se všemi poslanci.

Část konzervativních zákonodárců bude po Cameronovi žádat podstatné změny podmínek členství Británie v EU a může mu odmítnout podporu, pokud se premiérovi v jednáních nepodaří získat ze strany osmadvacítky dost velké ústupky, napsala agentura AP.

První náznak toho, že Cameron nebude mít v nadcházejícím volebním období lehkou práci, přišel právě ze strany šéfa Výboru 1922 Bradyho. Ten řekl, že premiér by měl členům vlastní strany zaručit „svobodu projevu” a dovolit ministrům, aby podpořili vystoupení Británie z EU.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám