Hlavní obsah

Británie má plutonium na 17 000 jaderných bomb

Novinky, BBC, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Velká Británie nashromáždila stotunovou zásobu plutonia, což představuje množství dostačující k výrobě 17 000 jaderných bomb. Informovala o tom v pátek Královská společnost, jež současně nabádá k bezpečnému uložení materiálu.

Článek

"Zásoby se nahromadily, zatímco hrozby jaderného rozšíření a teroristických akcí se zvýšily. Na bombu, která zničila Nagasaki bylo použito jen něco přes šest kilogramů plutonia. Británie má množství několik tisíckrát větší. Musíme zajistit, aby se tento nebezpečný materiál nedostal do špatných rukou," varoval předseda pracovní skupiny profesor Geoffrey Boulton.

Členové společnosti podle něj před problémem varovali již před devíti lety. Od té doby se sice zásoby plutonia zdvojnásobily, k ochraně ale prý nebylo vykonáno nic.

Britská vláda však tvrdí, že radioaktivní materiál, který pochází hlavně z uranu zpracovaného v jaderných elektrárnách, je dostatečně zabezpečen.

Nové palivo pro reaktory

Královská společnost s tím nesouhlasí. Profesor Boulton navrhuje přeměnit prášek v granule, které by se "tak snadno nerozptýlily v atmosféře". "Je to sice zvláštní, ale u kuliček by navíc bylo možné zvýšit stupeň radioaktivity, to je učiní obtížněji manipulovatelné a zároveň vhodné jako palivo do jaderných reaktorů," dodal Boulton.

Britský vládní kabinet nedávno rozhodl o výstavbě nové generace jaderných elektráren. Většina současných má životnost do roku 2023.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám