Hlavní obsah

Británie má nejvyšší stupeň ohrožení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Na britských letištích včetně největšího letiště Heathrow ve čtvrtek večer přetrvávají nejpřísnější možná bezpečnostní opatření poté, co britská policie ohlásila zmaření útoky na šest až deset letadel mířících z Londýna do USA. Londýnské letiště Heathrow, které bylo dočasně uzavřeno, začalo vpodvečer přijímat lety na krátkou vzdálenost. ČSA vypraví z Prahy první letadlo, které poveze až 165 cestujících do Londýna, ve 21:10.

Článek

Na Heathrow, třetím největším letišti světa, se pomalu zklidňuje chaos, který způsobila ranní zpráva o plánovaném hromadném útoku na záoceánských letech. Letiště v podvečer obnovilo provoz, avšak pasažéři musí ještě v pátek i o víkendu počítat s tím, že některé lety budou zpožděny, jiné zrušeny.

 Britské bezpečnostní síly mezitím zvýšily stupeň ohrožení země na "kritický", tedy nejvyšší na pětistupňové škále, což znamená bezprostředně očekávaný útok. Bezpečnostní pravidla byla zpřísněna také ve Spojených státech. Americké úřady vyhlásily na komerčních letech oranžový, tedy vysoký stupeň nebezpečí, na spojích z ciziny, tedy mimo jiné z Británie, platí poprvé v historii ještě vyšší, červený stupeň, který znamená vážné ohrožení.

Zvýšená bezpečnostní opatření na spojích do Británie a USA zavedly mimo jiné Austrálie, Jižní Korea, Singapur a Japonsko. Ostrahu posílila též mnohá světová letiště, vedle Ruzyně například letiště na Slovensku, v Německu, Dánsku, Švédsku, Itálii, Rumunsku a Indii.

Downing Street i Bílý dům v pohotovosti

Mezitím pokračuje pátrání po možných dalších účastnících teroristického spiknutí, které mělo za cíl vyhodit do povětří cestují na transatlantických letech. Britská policie zatím zadržela 24 lidí, které protiteroristická jednotka vyšetřuje ve vazbě v Londýně. Podle britského ministra vnitra Johna Reida byli zadrženi "hlavní strůjci" útoku, policie však ještě pro jistotu prohledává vytipovaná místa v Londýně, Birminghamu a High Wycombe, kde by se mohli další případní strůjci atentátů skrývat.

Letadla mířila z Londýna na východní i západní pobřeží USA.

Kvůli teroristickému poplachu se v noci na čtvrtek třikrát sešel krizový výbor kabinetu. Ten je podle britského ministerstva vnitra v permanentním spojení s britským premiérem Tonym Blairem, který je momentálně na dovolené v Karibiku. V podvečer také svolal tiskovou konferenci k plánovaným útokům americký prezident George Bush, který poděkoval britským i americkým zpravodajským službám za jejich efektivní práci. Teroristy, kteří útok chtěli spáchat, nazval Bush islámskými fašisty a připomněl, že USA jsou s nimi stále ve válce.

Pozadí plánovaných útoků

Podle vysokého představitele britského ministerstva vnitra Petera Clarka probíhalo sledování podezřelých posledních několik měsíců. "Zpravodajské služby již před časem oznámily, že případný další teroristický pokus by se mohl odehrát na palubách letadel mířících z Velké Británie do USA," uvedl Clarke, podle kterého pak policie sledovala aktivity velké skupiny podezřelých.

Podle Clarka nastal kritický moment v noci na čtvrtek, kdy se krizový štáb rozhodl, že je potřeba zasáhnout co nejdříve. Zpravodajské služby totiž dostaly informace, že teroristé by mohli zaútočit během několika příštích dní.

S odhalením pomohl i Pákistán

Americká televize ABC oznámila, že pět podezřelých stále uniká a policie po nich intenzivně pátrá, což Británie nepotvrdila. Mluvčí britské policie řekla: "Ta zpráva nepřišla od nás."

Podle ABC byli tři ze zadržených identifikováni - má se jednat o Rašída Raufa, Muhammada al-Ghandru a Ahmeda al Khana. Ti údajně vycestovali v poslední době z Británie do Pákistánu, odkud jim posléze na konta došly peníze.

Právě pákistánská tajná služba prý britské policii pomohla s odhalením spiknutí.  Přispělo k tomu prý dopadení islámského radikála, který byl před několika týdny zatčen na afghánsko-pákistánské hranici.  

LETIŠTĚ HEATHROW

Letiště je evropskou jedničkou a světovou trojkou mezi letišti podle počtu cestujících. Každý rok odbaví více než 67 miliónů cestujících a přistanou na něm letadla více než 88 aerolinií. Ty své cestující rozvážejí do 186 destinací, z nichž nejčastější je New York. Heathrow je samo o sobě městem, ve kterém pracuje na 68 tisíc lidí.

Letiště má pět terminálů, čtyři osobní a jeden nákladní, šestý je ve výstavbě (měl by být hotov v polovině roku 2008). Je tu více než 500 check-inů, 48 000 metrů čtverečních nákupní plochy a téměř 35 000 parkovacích míst. V prostorách Heathrow může parkovat až 264 letadel.

ČTK

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám