Hlavní obsah

Británie byla do irácké války vtažena, tvrdí bývalý vedoucí MI6

Novinky, Tomáš Reiner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Velká Británie byla vtažena do války v Iráku i přes rezervovaný postoj tajných služeb. Při své přednášce v Londýně to řekl bývalý druhý muž MI6 Nigel Inkster. V pondělí o tom informoval deník The Daily Telegraph.

Foto: Omar Sobhani , Reuters

Britští a američtí vojáci na společné patrole

Článek

MI6 byla obviňována za mylné informace, které vedly k vládní zprávě o hrozbě útoku iráckými zbraněmi hromadného ničení do 45 minut, na jejímž základě se kabinet tehdejšího premiéra Tonyho Blaira rozhodl připojit k invazi Američanů.

Inkster tvrdí, že slabinou bylo ministerstvo zahraničí, které označil za bezkoncepční. „Ministerstvo zahraničí přestalo tvořit zahraniční politiku a je jenom platformou množství oddělení. Absence jasně artikulovaného vědomí naší strategické pozice ve světě vysvětluje, jak jsme se nechali vtáhnout do války v Iráku, která vždycky byla proti našemu lepšímu úsudku,“ řekl.

Inkster v souvislosti s nedostatkem koncepce zmínil i problémy v Afghánistánu či loňskou válku Ruska s Gruzií, která podle něj Británii zaskočila a ona se zmohla jenom na jakési morální rozhořčení. Svět podle něj zatím hlídala Amerika a hrozí, že ho brzy nikdo kočírovat nebude.

Britové se z Iráku stáhli minulý týden. Od března 2003 jich v Iráku zemřelo 179. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám