Hlavní obsah

Brit byl odsouzen za přípravu atentátů na doživotí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Londýnský soud ve čtvrtek poslal na doživotí do vězení mladého britského muslima za účast na přípravách atentátů, které si měly vyžádat mnoho civilních obětí. Uvedla to britská veřejnoprávní zpravodajská stanice BBC.

Foto: Profimedia.cz

Zleva Adam Khatib, Nabeel Hussain a Mohammed Shamin Uddin

Článek

Třiadvacetiletý dělník z východního Londýna Adam Khatib byl podle soudu členem teroristické buňky řízené z Pákistánu a vedené Abdullou Ahmedem Alim, který byl odsouzen již dříve. Khatib musí strávit ve vězení nejméně 18 let, poté si může požádat o případné propuštění.

Khatib byl souzen s dvěma dalšími britskými muslimy z Londýna, a to ohledně plánování atentátů s pomocí tekutých výbušnin na nejméně sedm letadel mířících z Londýna do Severní Ameriky v roce 2006. Pětadvacetiletý Nabeel Hussain byl ve čtvrtek poslán do žaláře na osm let, devětatřicetiletý Mohammed Shamin Uddin na 15 měsíců.

Výbušniny chtěli maskovat za nápoje

Osnovatelé atentátů se údajně chtěli pomstít vládám zemí, které v té době měly jednotky v Iráku a v Afghánistánu. Letadla na linkách do USA a Kanady chtěli simultánně za letu zničit tekutými výbušninami, které chtěli vydávat za nápoje.

Letadla měla kapacitu až 258 cestujících. Kdyby tedy atentátníci dosáhli svého, byla by to co do počtu obětí katastrofa skoro srovnatelná s atentáty v USA v září 2001, kdy zahynuly asi 3000 lidí.

Odhalení jejich příprav vedlo k drastickému celosvětovému zpřísnění bezpečnostních opatření v letecké dopravě včetně zákazu cestujícím brát si do kabiny nápoje.

Hlavní organizátor příprav, osmadvacetiletý Abdulla Ahmed Ali, byl v září odsouzen na doživotí s dodatkem, že může být propuštěn nejdříve po 40 letech. U jeho dvou kompliců byla tato lhůta stanovena na 36 a 32 let.

Policie se domnívá, že celou akci plánovali v Pákistánu vysoce postavení členové mezinárodní teroristické sítě al-Kajda.

Reklama

Výběr článků

Načítám