Hlavní obsah

Brexit bude i bez dohody s EU, tvrdí Johnson

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Boris Johnson, který je favoritem na post šéfa britských konzervativců a také premiéra, je připraven vyvést koncem října zemi z Evropské unie i tehdy, když se Londýn s Bruselem nedohodnou na výstupovém ujednání. Johnson to prohlásil v pondělním rozhovoru s BBC, čímž zopakoval své sobotní prohlášení na stranické konferenci konzervativců v Birminghamu.

Foto: Handout, Reuters

Boris Johnson, bývalý ministr zahraničí Velké Británie

Článek

„Můj slib je odejít z EU na halloween 31. října,“ řekl Johnson a pokračoval: „Cesta, jak našim přátelům a partnerům ukázat, že to myslíme vážně, je konečně opustit poraženecké nálady a negativismus, které nás na dlouhou dobu obklopily, a vážně a sebejistě se připravit na odchod bez dohody.“

Někdejší ministr zahraničí Johnson zopakoval, že nestojí o odchod bez dohody, ale je důležité tuto možnost mít připravenou, aby Británie dosáhla výsledků, jakých chce. Zpochybnil znovu s Bruselem dohodnutou platbu 39 miliard liber (1,12 bilionu Kč) jako finanční vyrovnání s EU. „Myslím, že je na místě tvůrčí nejednoznačnost v tom, kdy a jak se to zaplatí,“ řekl.

Johnson se domnívá, že cestou kupředu by bylo změnění, případně zrušení takzvané irské pojistky. Ta má za cíl zabránit obnovení klasické hranice mezi Irskou republikou a britským Severním Irskem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám