Hlavní obsah

Breivik uspěl. Ve vězení pošlapávají jeho lidská práva, uznal soud

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Oslo
Aktualizováno

Soud v norském Oslu částečně vyhověl stížnosti norského masového vraha Anderse Breivika na nelidské zacházení. Tomu je podle svých slov vystaven ve věznici Skien. Tribunál uznal, že personál porušuje Evropskou úmluvu o lidských právech zakazující nelidské a ponižující zacházení. Naopak stížnost na to, že mu vláda upírá právo na rodinný a soukromý život, zamítl.

Foto: Lise Aserud/NTB scanpix, Reuters

Anders Breivik

Článek

Breivik, který v roce 2011 v Oslu a na ostrově Utoya pozabíjel 77 převážně mladých lidí, si stěžoval na naprostou izolaci, v níž tráví většinu času.

Soud ve středečním usnesení konstatoval, že stát Breivikova základní práva pošlapal tím, že ho v izolaci držel, aniž se staral o to, co pobyt o samotě udělá s jeho duševním zdravím.

„Zákaz porušování základních lidských práv a ponižujícího zacházení je základní hodnotou v demokratické společnosti. To se vztahuje na kohokoliv včetně teroristů a vrahů,“ konstatoval norský soud.

Ponižování Breivika se měla ostraha dopouštět tím, že jej často a kompletně prohledávali, jakožto i tím, že ho mezi třemi celami, které jsou pro něj vyčleněny, převáděla v poutech.

Stát musí vyplatit téměř milión

Breivik si stěžoval i na vězeňskou stravu či nedostatek zábavy. V této věci mu ale tribunál nevyhověl.

Úřady mu ale budou muset uhradit náklady na soudní proces, které se vyšplhaly na 331 tisíc norských korun, což odpovídá 969 tisícům českých korun.

Breivik 22. července 2011 nejprve odpálil bombu ve vládní čtvrti v centru Osla a následně se v přestrojení za policistu vydal do tábora na ostrově Utoya, kde probíhal sjezd sociálnědemokratické mládeže. Vyzbrojen automatickou puškou povraždil desítky mladých lidí.

Související téma:

Foto: Reuters

Anders Behring Breivik na fotografii, kterou přiložil ke svému manifestu.

Soud ho uznal vinným z teroristického útoku a uložil mu maximální trest jednadvaceti let s možností opakovaného prodlužování. Své činy vysvětlil bojem proti islamizaci Evropy.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám