Hlavní obsah

Breivik u soudu přiznal zabíjení, rozplakal se až nad vlastním videem

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Oslo
Aktualizováno

Anders Behring Breivik stanul v pondělí v Norsku před soudem. Je mimo jiné obviněn z terorismu v souvislosti s vraždou 77 lidí při loňských útocích v Oslu a na ostrově Utoya. Breivik odmítl, že by měl být souzen jako zločinec. U výčtu zranění svých obětí pohnutí nevyjádřil, plakal až nad vlastním protiislámským videem.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Breivik zasalutoval u soudu, pak řekl, že neuznává norské soudyVideo: Reuters

 
Článek

"Tento soud neuznávám," prohlásil na úvod Breivik a doplnil, že předsedající soudkyně je zaujatá vzhledem ke svým známostem.  Wenche Elizabeth Arntzenovou, která společně se soudcem Arnem Lyngem předsedá senátu, Breivik obvinil, že "je přítelkyní Hanne Harlemové, sestry (někdejší norské premiérky) Gro Harlemové Brundtlandové, což vyvolává otázky kolem její způsobilosti". Na dotaz, zda je to formální námitka, odpověděl Breivik, že nikoliv, že soudkyni pouze informuje. Gro Harlemovou chtěl zabít.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Breivik se u soudu rozplakalVideo: Reuters

Breivik na dotaz hlavní soudkyně Arntzenové potvrdil svou totožnost a datum narození, nesouhlasil však s tím, že je nezaměstnaný: "To není pravda, jsem spisovatel a pracuji ve vězení."

"Své činy přiznávám, ale jsem nevinný, jednal jsem v sebeobraně," prohlásil později.

Foto: Fabrizio Bensch, Reuters

Anders Behring Breivik se zaťatou pěstí u soudu v norském Oslu

Breivik při čtení obžaloby a déle než hodinovém popisu zranění jednotlivých obětí neprojevil žádné emoce. Seděl se zrakem upřeným na desku stolu před ním. Při příchodu do soudní síně se ale usmíval a uvedl se pozdravem zaťatou pěstí pravé ruky. Nejprve ji přiložil k srdci a následně pozdvihl před sebe.

Foto: Heiko Junge/Pool , Reuters

Breivik při výčtu zranění obětí pohnutí nevyjádřil, plakal až při propagačním videu.

Soudkyně poznamenala, že obětí jeho činů mohlo být mnohem víc. Při výbuchu bomby, kterou Breivik nastražil u sídla předsedy vlády v Oslu, bylo v bezprostřední blízkosti asi 75 osob, ve čtvrti pak 250 lidí. Zemřelo osm osob.

Na Utoye zemřelo 69 lidí, z nichž dva Breivik nezasáhl z pušky nebo pistole, ale utopili se, když se snažili zachránit skokem do vody. Nejmladší oběti bylo 14 let, nejstarší 51. Dvanáct lidí zabil přímo v halách táborové budovy.

Citovány byly i Breivikovy telefonáty policii, v nichž oznamoval, že je připraven se vzdát. Na první hovor ale policie nezareagovala dost rychle.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Anders Breivik přijíždí k souduVideo: Reuters

Žalobce: Zákon porušil už dříve

Podle žalobce porušil Breivik zákon už v minulosti. V roce 2003 měl přijít k "významnému" obnosu peněz prodejem falešných vysokoškolských diplomů.

Žalobce také poznamenal, že organizace templářských rytířů bojujících proti islámu, k níž se Breivik hlásí, neexistuje. Obžalovaný se chvílemi při jeho řeči usmíval. Když žalobce hovořil o Breivikově manifestu proti multikulturalismu a otevřené společnosti a ukazoval symboly, které obžalovaný používal, bylo v Breivikově tváři patrné pohnutí. V jednu chvíli dokonce zadržoval slzy.

Foto: ČTK/AP

Breivik u soudu zatlačuje slzu.

Připadá si, že je v právu

Breivik už dříve prohlásil, že se cítí nevinný, považuje se za hrdinu bojujícího za očistu společnosti. O tom, zda je příčetný a jaký trest mu připadne, rozhodne pětičlenná soudní porota složená ze dvou profesionálních soudců a tří laiků.

Foto: Fabrizio Bensch, Reuters

Anders Behring Breivik u soudu

Breivik, který se k činu doznal, byl obžalován z terorismu, za což mu hrozí až 21 let vězení. Odborníci se však v posudcích neshodují, zda je Breivik za své činy odpovědný, nebo byl v době spáchání činu nepříčetný. V takovém případě by mohl strávit zbytek života v psychiatrické léčebně.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám