Hlavní obsah

Breivik by mohl skončit v luxusním vězení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Oslo

Anders Behring Breivik, který v pátek pozabíjel v Oslu na ostrově Utoya 76 lidí, by mohl skončit v nejmodernějším a nejluxusnějším vězení v Norsku. v nedávno otevřené věznici Halden Fengsel. V té jsou zadržování nejnebezpečnější kriminálníci a mohou si užívat takových vymožeností jako je zvukové studio a separátní ložnice pro dva, když za nimi přijedou blízcí, píše Daily Telegraph.

Foto: Profimedia.cz

Věznice Halden Fengsel

Článek

V celách jsou ploché obrazovky miniledničky a nábytek od designéra.

Věznice se nachází v lesích nedaleko Osla, je mimořádně moderně vybavena. V areálu jsou vyznačené stezky pro jogging a je tam i samostatný domek s ložnicí pro dva, kde mohou odsouzení zůstat s nejbližšími až do příštího rána. Polovinu ze stráží tvoří ženy, protože to prý snižuje agresivitu. Stráže navíc chodí většinou neozbrojené a s odsouzenými sportují i jedí.

Foto: Profimedia.cz

Cela ve věznici Halden Fengsel

Ředitel Are Hoidal uvedl: „V norském vězeňském systému se zaměřujeme na lidská práva a respekt.“ Cílem je podle něj se zaměřit na vězně: „Chceme na nich pracovat, dát jim sebedůvěru pomocí vzdělání a práce, aby z nich, až budou odcházet, byli lepšími lidmi.“

Brevika chtějí obžalovat ze zločinů proti lidskosti

V tomto vězení byl Breivik mohl strávit až 30 let. Zatím je obžalován z terorismu, za který může být odsouzen na 21 let. Žalobci by ho chtěli ale obžalovat ze zločinů proti lidskosti, za něž je v Norsku sazba až třicet let. Podle prokuratury ale bude trvat několik měsíců, než se o tom rozhodne. Musí se dokončit vyšetřování, forenzní expertizy a výslechy svědků., uvedl Wall Street Journal.

Foto: Profimedia.cz

Trenérka s vězněm ve věznici Halden Fengsel

 Začala identifikace obětí

Policie nyní začíná s identifikací obětí. Zatím je známa identita patnácti obětí ve věku 14 až let. Nejstarší obětí je policista Trond Berntsen, který byl mimo službu a na ostrově zajišťoval bezpečnost. Jde o nevlastního bratra norské korunní princezny.

Nejmladší obětí je 14letý Johannes Buo . Mezi oběťmi je také 45letá ředitelka Norského námořního muzea Monica Boseiová, která v táboře pracovala jako dobrovolnice v kuchyni.

Foto: Profimedia.cz

Tělocvična ve věznici Halden Fengsel

Mezi oběťmi je i dvacetiletý syn iráckých přistěhovalců a třicetiletá malířka, která tam byla jako host.

Reklama

Výběr článků

Načítám