Hlavní obsah

Bratři Kaczyňští podle tajné služby chystali puč na Walesu

Právo, Zuzana Křížová (Varšava)
VARŠAVA

Polskem otřásá další aféra. Podle dokumentů, která vlastní bývalý agenta tajné služby Jan Lesiak, polský úřad na ochranu státu (UOP) sledoval počátkem 90. let minulého století tehdejší opozici, zejména dnešního premiéra Jaroslawa Kaczyňského. Prý "vytvářela mafiánské struktury a v nastalém chaosu chtěla zavést diktaturu". Údajně plánovali svrhnout Lecha Walesu.

Článek

Premiér Kaczyňski v minulosti mnohokrát prohlašoval, že sledování bylo největší aférou třetí republiky. Podle exministra Mieczyslawa Wachowského však bylo reakcí na fakt, že lidé okolo Kaczyňských chtěli provést státní převrat a internovat Walesu.

Z materiálů plukovníka Jana Lesiaka (61), bývalého důstojníka komunistické Státní bezpečnosti a později UOP, vyplývá, že za nejnebezpečnějšího byl považován právě dnešní premiér Jaroslaw Kaczyňski a jeho spolupracovníci. O jeho sledování měla vědět premiérka z let 1992-93 Hanna Suchocká, dnešní šéf opozice Jan Rokita a i lidé okolo exprezidenta Lecha Walesy.

Suchocká i Walesa to ovšem odmítají a Rokita se chce bránit podáním žaloby. Všichni shodně tvrdí, že právo porušeno nebylo a že tajné služby rozpracovávaly politické strany jen v návaznosti na běžnou kriminalitu. Jediným obviněným v kauze tak zůstává Lesiak.

Agenti se také snažili proniknout do řad pravice a dezinformovat ji. Z materiálů vyplývá, že opozice byla hodnocena jako "nekonstruktivní a usilující o rozbití ústavního pořádku".

Tajná služba ovlivňovala politiku

Ještě v říjnu 1997, nedlouho před parlamentními volbami, podal tehdejší šéf UOP v levicové vládě Leszka Millera trestní oznámení na činnost některých funkcionářů UOP, která může "ovlivňovat politický život v Polsku".

Důkazy se prý našly v Lesiakově skříni, mimo jiné i o tom, že mezi odposlouchávanými byl premiér Miller, podezřívaný z kontaktů s bývalými sovětskými agenty.

Podle pozorovatelů nicméně aféra představuje především další kolo války mezi pravicovými stranami, z nichž konzervativní Právo a spravedlnost (PiS) je vládní stranou a Občanská platforma (PO) je v opozici. Podle posledních průzkumů PO vede před PiS o deset procent; růst jejích preferencí se ale nyní zastavil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám