Hlavní obsah

Bratislava v rámci vzpomínkové akce spustila železnou oponu na hranici s Rakouskem

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O víkendu to vypadá na bratislavském hraničním cyklomostu mezi Slovenském a Rakouskem jako před listopadem 1989. V rámci vzpomínkové akce s názvem Víkend zavřených hranic se zde objevily zátarasy, ostnatý drát a proběhl také zásah proti narušitelům.

Bratislava v rámci vzpomínkové akce spustila železnou oponu na hranici s Rakouskem Video: Ivan Vilček, Právo

 
Článek

Cyklomost svobody nad řekou Morava spojuje od roku 2012 bratislavskou městskou část Devínska Nová Ves a rakouskou obec Schlosshof. Před rokem 1989 přišlo právě v těchto místech o život několik lidí, kteří se pokusili dostat na Západ. Víkendová akce připomíná toto smutné období československých dějin.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Most stojí v místech, kde před rokem 1989 vedla železná opona.

„Bydlím nedaleko řeky Morava a za minulého režimu jsem často slyšela střelbu na hranici. Přišla jsem si uctít památku těch, kteří zahynuli při pokusu dostat se přes hranice,“ řekla Novinkám Alena z Devínské Nové Vsi. František přišel i s vnoučaty. „Víte, mladí už ani netuší, jaké to tehdy bylo. Měli by o tom vědět, aby si víc cenili svobodu a možnosti, které dnes mají,“ uvedl.

Přímo na cyklomostu je o tomto víkendu umístěný zátaras s tabulkou „Pozor! Hraniční pásmo. Vstup jen na povolení“. Na rozdíl od minulosti se tento zátaras dá obejít. Členové Klubu vojenské historie Pohraniční stráže Záhorská Ves a Klubu historie policie, armády a silových složek předvedli také zásah „proti narušitelům“.

Reklama

Výběr článků

Načítám