Hlavní obsah

Bosenské islamisty zaštítil Egypt s Jordánskem, tvrdí Karadžič

Právo, vpl
Haag

Islamistické skupiny Muslimské bratrstvo a Jordánští Bosňané operovaly během občanské války v Bosně nejen s vědomím egyptské a jordánské vlády, ale i s jejich přímou podporou. Před Mezinárodním trestním tribunálem pro bývalou Jugoslávii (ICTY) v nizozemském Haagu to uvedl bývalý prezident Republiky srbské v Bosně Radovan Karadžič.

Článek

Karadžič upozornil, že mnozí islámští radikálové přicházeli do Bosny bojovat na straně bosenských Muslimů s cílem vytvoření sekulárního muslimského státu v Evropě a základny pro teroristické útoky - podobné těm, které se v USA odehrály 11. září 2001.

„Islámští fundamentalisté přicházeli do Bosny z celého světa, i z Egypta a Jordánska. Tajná policie v Ammánu zaznamenala, že dohlíží na skupinu nechvalně proslulých Jordánských Bosňanů složenou z nejkrutějších islámských bojovníků, protože se bála jejich návratu do Jordánska a toho, že budou šířit terorismus a chaos,“ podotkl Karadžič podle rozhlasu Radio Srbija.

Karadžič dále poznamenal, že podle oficiálních zdrojů v Egyptě tajná policie prezidenta Husního Mubaraka „tajně dohlížela na aktivity egyptské skupiny svatých bojovníků“.

ICTY vyhověl Karadžičovi a  vyzval vlády Egypta a Jordánska, aby Karadžičovi do 31. srpna doručily dokumenty potřebné pro jeho obhajobu.

Reklama

Výběr článků

Načítám