Hlavní obsah

Bombardování obrovskými kroupami. Na jihu Německa a v Rakousku udeřila supercela

Bombardování kroupami o průměru pěti centimetrů zažili lidé na jihu Německa a také v Rakousku. Po řádění supercely, tedy bouře, která je tvořená jednou dominantní mohutnou konvektivní buňkou a rotuje kolem své vertikální osy, zůstaly ulice pokryté několikacentimetrovou vrstvou ledu. Škody podle týdeníku Focus dosahují několika desítek milionů eur.

Foto: SRF Meteo

Kroupy pokryly některá místa v Německu až do půlmetrové výšky.

Článek

Jedním z nejpostiženějších míst se stala obec Ottobrunn na předměstí Mnichova. Po pár minutách řádění supercely to vypadalo, jako by se vrátila zima, píše Focus. Ulice a domy byly sněhově bílé, pokryté vysokou vrstvou extrémně velkých krup. Lidé je museli odstraňovat pomocí lopat.

Podobné fotografie zkázy ukazuje také starobylý Augsburg a městečko Ebersberg. Na některých místech padaly podle německé meteorologické společnosti (DWD) kroupy velké čtyři až pět centimetrů; během patnácti minut spadlo 47,2 litru na metr čtvreční srážek. Z ulic se tak staly řeky.

„Tohle je živelní katastrofa století,“ uvedl Georg Schachtner, šéf jednotky hasičů. Například v Ebersbergu byla příjezdová cesta ke kostelu zasypaná kroupami do výšky 50 centimetrů. Na likvidaci této spouště musela vyjet těžká technika s radlicemi.

Krupobitím a intenzivními lijáky byly postiženy i oblasti Altötting, Mühldorf am Inn, Pasov či Rottal Inn.

Podobné peklo zažili i v Rakousku, především ve spolkové zemi Horní Rakousy. „Tak velké kroupy jsem nikdy neviděl,“ uvedl Josef Kaiser, velitel hasičů v Branau, jemuž kroupa vyplnila dlaň.

Krupobití napáchalo v oblasti extrémně vysoké škody. Vedle poničených aut a domů přišli o svou úrodu mnozí zemědělci. Předběžně jsou škody na 16 tisících hektarech území a vyšplhaly se na šest milionů eur (153 milionů korun).

Meteorologové navíc varují, že se bouře očekávají i v dalších dnech.

Reklama

Výběr článků

Načítám