Hlavní obsah

Bobři narušují protipovodňové hráze v Polsku

Právo, Novinky, ČTK, Pavol Minárik

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava

Povodňová vlna postupuje na sever Polska. Společné úsilí zabránit vodě, aby se rozlila, ale často maří bobři, kteří si v protipovodňových hrázích budují nory. Stěžují si na to zástupci místních samospráv.

Foto: Kacper Kowalski, Reuters

Sandomierz na jihu Polska byla zaplavená.

Článek

"Hráze někde vypadají jako ementál," řekl na tiskové konferenci ministr vnitra Jerzy Miller. Povolení k jejich odstřelu už dali ředitelé úřadů pro ochranu životního prostředí v Kujavsko-Pomořanském a Pomořanském vojvodství.

Zabíjet bobry ale smějí jen lidé, kteří mají na starosti protipovodňová opatření. Bobři si vyhrabávají v hrázích nory tam, kde jim velká voda zaplavila stávající nory.

Povodňová vlna na Visle nadále postupuje k severu, což zklidňuje situaci kolem Plocku v centrální části Polska. U vesnice Świniary u Plocku v neděli povodeň protrhla protipovodňovou hráz. Vojvoda regionu Mazovsko, v němž obec leží, ale varoval, že hladina rozlité řeky je nadále vysoká a že situace není zcela pod kontrolou.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Visla protrhla hráz a zalila sedm obcíVideo: Reuters

Hladina Visly ve Varšavě ráno sahala do výšky 718 centimetrů, což je 68 centimetrů nad úrovní stavu ohrožení. I v úterý proto zůstaly preventivně zavřené školy, školky a jesle v místech, kde by je mohla zaplavit voda v případě protržení některé z hrází.

Nadále platí také omezení v dopravě na pravém břehu Visly. Primátorka Hanna Gronkiewiczová-Waltzová upozornila, že i když voda opadá, situace není stabilní, protože protipovodňové hráze jsou promočené. V noci na úterý se nad Varšavou přehnaly bouřky s intenzivními srážkami.

Visla nyní dělá největší starosti záchranářům ve městě Tczew, ležícím asi 40 kilometrů od ústí řeky do Baltu. Hladina tam stále stoupá.

Rekordní výše škod

Letošní záplavy způsobily v Polsku větší škody než povodně v roce 1997, které byly vyčísleny na 12 miliard zlotých. Vláda vyčlenila na okamžitou pomoc postiženým obyvatelům dvě miliardy zlotých. Premiér Donald Tusk to oznámil v úterý na zasedání polské vlády. Vláda současně představila plán pomoci pro území postižená povodněmi. Jen škody na silnicích se odhadují na 800 miliónů zlotých. Pozastavena také musela být výstavba dvou dálnic.

Vláda se po vyčíslení škod míní obrátit na EU se žádostí o pomoc.

Nejvíce postiženým obyvatelům dosud polská vláda vyplatila 152,5 miliónu zlotých. Dalších 43,5 miliónu dostali od samospráv.

Ministr vnitra Jerzy Miller lidem, jejichž domovy zaplavila voda, vzkázal, aby měli trpělivost a nevraceli se domů na vlastní pěst.

Reklama

Výběr článků

Načítám