Hlavní obsah

Biskupové v Polsku chtějí nahnat gaye a lesby do speciálních zařízení a tam je „léčit”

– Varšava
Právo, Pavol Minárik

Jiná než heterosexuální orien­tace je podle polských katolických biskupů nejen hřích, ale i nemoc. Chtějí proto tamní členy komunity LGBT, tedy lesby, gaye, bisexuální a transgender osoby, léčit ve svých zařízeních.

Foto: Profimedia.cz

Polská samolepka označující zónu bez LGBT

Článek

Ve spolupráci se státem jim tak chtějí umožnit získat „správnou“ sexuální orientaci. „Zní to jako žert, ale je to ofi­ciální stanovisko Polské biskupské konference (PBK) přijaté během zasedání v Čenstochové,“ informovala nyní polská televize TVN24.

Dokument polských biskupů má 27 stran, skládá se ze čtyř kapitol. V textu se zdůrazňuje, že PBK se rozhodla zřídit vlastní speciální léčebná zařízení a poradny „na pomoc komunitám LGBT“ ve všech 27 polských diecézích. „Chtějí tam například z homosexuálů dělat heterosexuály, což je však stejně nesmyslné, jako měnit heterosexuály na homosexuály,“ řekl v TVN24 přední polský sexuolog Zbigniew Izdebski.

Gayové a lesby jsou nemocní a mohli by nás nakazit, děsí se polský poslanec

Zahraniční

Další média upozornila, že valná většina příslušníků LGBT komunity v Polsku má spíš pocit, že trpí diskriminací, ne však nemocí. „Nechtějí léčení, ale respektování své odlišnosti. To v demokratických státech vůbec není považováno za přehnaný požadavek,“ reagoval na dokument biskupů liberální týdeník Polityka.

Dodal přitom, že léčení homosexuality či jiné neheterosexuální identity je nejen nevědecké, ale i škodlivé. Dokument biskupů se dle něj může stát „tahákem pro množství ignorantů, kteří ho v současném honu na komunity LGBT v Polsku považují za dar z nebes“.

Magazín přitom připomněl, že během manifestací sexuálních menšin za jejich práva dochází k vlně násilí. Odpůrci LGBT je bijí hlava nehlava, mezi útočníky se často zdržují i místní zákonodárci vládní strany Právo a spravedlnost (PiS) i kněží.

Zóny bez LGBT na třetině území

Ti pak na bohoslužbě, jako tomu bylo nedávno v Bialystoku, děkují z celého srdce věřícím, že se „aktivně postavili na odpor těm, co chtějí zlikvidovat křesťanství v zemi“.

Volební kampaň v Polsku posílila homofobii

Evropa

V Polsku je v současnosti přes sto měst a obcí, jež tvoří asi třetinu země, které místní samosprávy prohlásily „zóny bez LGBT“.

Mimo jiné umísťováním nápisů na barech, restauracích, ale i kinech, divadlech či v parcích oznamují, že si tam nepřejí lesby, gaye, bisexuální a transgender osoby.

„Pokud bude tento nebezpečný trend pokračovat, je jen otázkou času a dojde k tragédii,“ bojí se aktivista LGBT Mateusz Sulwinski.

Reklama

Výběr článků

Načítám