Hlavní obsah

Bezplatné cestování vlakem na Slovensku budou moci využívat i Češi

Právo, Ivan Vilček

Od 17. listopadu budou moci také děti, studenti a důchodci z České republiky využívat bezplatné cestování vlakem na Slovensku. Novinkám to potvrdila mluvčí slovenských železnic Jana Morháčová.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Ilustrační foto

Článek

Jízda vlakem zdarma pro zmíněné kategorie se bude vztahovat na všechny občany členských států Evropské unie. Pro jízdu vlakem zdarma si však budou muset nechat vystavit speciální průkaz. Důchodci předloží k žádosti o vydání průkazu doklad totožnosti s datem narození a studenti potvrzení o návštěvě denního studia školy.

V případě, že je cestující důchodce, ale není mu ještě požadovaných 62 let, předloží potvrzení o pobírání důchodu. „Doklady vydané v České republice není potřeba přeložit do slovenštiny,“ uvedla Morháčová.

Před nastoupením do vlaku si cestující v pokladně vyžádají zvláštní jízdenku nulové hodnoty, která mu bude vystavena zdarma do druhé třídy. V případě dálkových vlaků budou určeny limity pro cestující bezplatně.

Morháčová rovněž upozornila na to, že bezplatné cestování se nevztahuje na jízdu v příhraničním úseku. Při jízdě ze zahraničí na Slovensko je to úsek od pohraničního přechodového bodu po první stanici na území Slovenska, kde vlak zastavuje podle jízdního řádu.

Autobusoví dopravci zvýší ceny jízdenek

Bezplatné cestování se nebude vztahovat na vlaky InterCity mezi Bratislavou a Košicemi. Pro zvládnutí předpokládaného vyššího zájmu o cestování vlakem si slovenské železnice pronajaly od českých drah 40 starších osobních vagónů. Slovenské dráhy přidají navíc od poloviny prosince 103 osobní vlaky. Kabinet vyčlenil na tento účel 13 miliónů eur (358 miliónů Kč).

Bezplatné cestování vlakem schválila před měsícem vláda premiéra Roberta Fica (Směr-sociální demokracie). Bezplatné cestování budou moci využívat děti do patnácti let, důchodci starší 62 let a studenti denního studia do 26 let. „Rozhodli jsme se pomoci nejohroženějším sociálním skupinám obyvatelstva,“ uvedl ministra dopravy Ján Počiatek.

Opozice tvrdí, že dotování cestování na železnici rozděluje Slováky na ty, kteří mají přístup k vlakovému spojení, a na ty, kteří jsou nuceni využívat autobusy.

„Odchod části cestujících z autobusů do vlaků prohloubí ztráty autobusových dopravců, kteří budou nuceni zvyšovat ceny,“ upozornil Miloš Moravčík z Křesťanskodemokratického hnutí. Opozice označila bezplatné cestování vlakem za populistické opatření vlády s cílem zvýšit popularitu premiéra Fica.

Reklama

Výběr článků

Načítám