Hlavní obsah

Bez kompromisů nezíská Británie přístup na jednotný trh, varovala šéfka EU

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová na začátku své návštěvy Velké Británie naznačila, že bude potřeba prodloužit přechodné období pro brexit. Během něj se budou dojednávat detaily vzájemných vztahů Evropské unie a Spojeného království. Británie podle von der Leyenové nemůže očekávat, že bez kompromisů a závazků dodržování pravidel EU se dočká plného přístupu na jednotný unijní trh.

Foto: Frank Augstein, ČTK/AP

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová

Článek

„(Naše partnerství) nemůže a ani nebude stejně blízké jako dosud, protože každá volba má své důsledky. Každé rozhodnutí něco stojí. Bez volného pohybu lidí nemůžete mít volný pohyb kapitálu, zboží a služeb,“ prohlásila.

Pokud Británie nebude respektovat unijní pravidla týkající se životního prostředí, pracovních podmínek, daní či státní pomoci, nemůže se dočkat „plnohodnotného přístupu na největší jednotný trh na světě, dodala.

EU podle ní nehodlá dělat kompromisy v otázce svého společného trhu, ale chce pracovat na bezprecedentní dohodě zahrnující obchodní vztahy bez celních či dumpingových bariér. Britští představitelé však dali v minulosti najevo, že některá unijní pravidla jsou pro ně nepřijatelná.

Von der Leyenová již dříve uvedla, že přechodné období, které zajišťuje platnost současných smluv do konce roku 2020, je na uzavření nových dohod velmi krátké. Dnes prohlásila, že neumožní dojednat všechny detaily vzájemných vztahů. „Budeme muset určit priority,“ dodala.

Britský premiér Boris Johnson přitom odmítá prodloužení přechodného období, z něhož by pro Británii vyplývala nutnost dále plnit členské povinnosti. Británie pravděpodobně EU opustí po měsících odkladů za 23 dní na konci ledna.

Reklama

Výběr článků

Načítám