Hlavní obsah

Berlusconi skončí v politice v roce 2013, vybírá následníky

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řím

Čtyřiasedmdesátiletý italský premiér Silvio Berlusconi ve středu naznačil, že už nebude usilovat o své znovuzvolení, až mu vyprší v roce 2013 jeho současný mandát. Uvedla to BBC s odvoláním na svého zpravodaje Davida Willeho, který se účastnil večeře s Berlusconim.

Článek

O podobném kroku mluvil italský premiér už v prosinci.

Berlusconi ve středu na setkání také uvedl, že nebude mít zájem o to stát se italským prezidentem. Podle něj by vhodným kandidátem byl tajemník jeho kabinetu Gianni Letta.

Za předsedu jeho Strany svobody doporučil čtyřicetiletého ministra spravedlnosti Angela Alfana.

Ponechal si však otevřená zadní vrátka, když naznačil, že by se do ústraní nemusel stáhnout, že by mohl být poradcem středopravé koalice a měl roli jejího otce.

Do vypršení mandátu ale chce premiér změnit italský soudní systém a ústavu.

Už ve středu parlament většinou 314 hlasů proti 296 schválil, že dálka procesů bude muset být zkrácena. Opozice to odsoudila s tím, že zákon je ušit na míru Berlusconimu. Ten je v Miláně opět souzen kvůli letité úplatkářské aféře. Měl uplácet britského právníka Davida Millse, aby lhal u soudu. [celá zpráva]

Berlusconi tvrdí, že je nevinný a že jde jen o dlouhodobou kampaň levicových soudců proti němu.

Reklama

Výběr článků

Načítám