Hlavní obsah

Berlusconi chce zpátky do politiky

Právo, ČTK, nek
Řím
Aktualizováno

Italský expremiér Silvio Berlusconi (75) se chce vrátit do politiky. V rozhovoru pro knihu Poctivost v moci autora Roberta Gelminiho vyjádřil naději, že se tak stane po skončení éry nynějšího předsedy vlády Maria Montiho na jaře 2013.

Foto: Profimedia.cz

Bývalý italský premiér Silvio Berlusconi

Článek

„Chci být nadále vůdcem umírněného (pravicového) bloku, jestliže si to Italové budou přát,“ řekl Berlusconi, který loni v listopadu pod tlakem tíživé hospodářské situace Itálie a řady osobních skandálů odstoupil. Dodal, že je odhodlán na dosažení tohoto cíle pracovat „ze všech sil“. K vynucené demisi Berlusconi řekl, že považoval za „lepší pro blaho země, když ustoupí stranou“.

Berlusconi stále čelí sérii afér, z nichž mediálně nejviditelnější je případ nezletilé marocké tanečnice Ruby, jejímž půvabům Berlusconi údajně nedokázal odolat. Kromě aféry „Rubygate“ se expremiér zodpovídá ještě z údajného podílu na využívání nelegálně pořízených nahrávek a z podezření z uplácení.

Zbaven obvinění z daňového podvodu

V daňové kauze Mediaset se ale Berlusconi soudu vyhne. Římský soud ve středu zbavil bývalého premiéra Silvia Berlusconiho části starostí, když ho odmítl stíhat za údajný daňový únik při nákupu autorských práv pro televizní společnost Mediaset. Spolu s expremiérem měl být obžalován i jeho syn PierSilvio a skupina manažerů Mediasetu. Prokurátoři pro Berlusconiho žádali trest tří let a osmi měsíců vězení.

Soud podle agentury Reuters nenašel dost důvodů pro Berlusconiho stíhání za údajný daňový dluh z let 2004 a 2005 ve výši deseti miliónů eur (téměř 260 miliónů korun).

Kontroverzní expremiér, který vinu popírá, měl uměle navýšit poplatek za nákup televizních práv. Byl podezřelý, že část těchto peněz prostřednictvím jiných svých firem ukryl před zdaněním a využil k vytvoření stamilionových tajných fondů.

Reklama

Související témata:

Související články

Italský premiér Berlusconi podal demisi

Italský premiér Silvio Berlusconi podal v sobotu demisi, oznámila agentura Reuters. Navzdory spekulacím z minulých let a měsíců mu nezlomily vaz jeho sexuální...

Výběr článků

Načítám