Hlavní obsah

Berlínský terorista bral pravidelně kokain a hašiš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tunisan Anis Amri, který loni v prosinci spáchal teroristický útok na vánoční trhy v Berlíně, pravidelně užíval drogy. Agentuře DPA to na základě výsledků pitvy potvrdil italský vyšetřovatel Alberto Nobili. Podle něj není vyloučené, že byl Amri pod vlivem omamných látek i v době spáchání atentátu.

Foto: Reuters

Anis Amri

Článek

Amri užíval podle výsledků pitvy pravidelně kokain a hašiš. „Nemůžeme to říct s jistotou, ale můžeme se domnívat, že byl na drogách i v době spáchání atentátu,” uvedl Nobili.

Tunisan, kterému německé úřady zamítly žádost o azyl a neúspěšně se ho pokoušely deportovat, najel loni 19. prosince do davu na vánočních trzích na náměstí Breitscheidplatz v západní části berlínského centra. Zabil jedenáct lidí včetně jedné Češky. Jeho dvanáctou obětí byl původní řidič uneseného polského kamiónu.

Po spáchání atentátu se Amrimu podařilo uprchnout přes Belgii, Nizozemsko a Francii do Itálie, kde jej nedaleko Milána během rutinní kontroly odhalili a následně v sebeobraně zastřelili místní policisté. V době smrti podle Nobiliho Tunisan pod vlivem drog nebyl. Podle italského vyšetřovatele je možné, že byl Amri v okamžiku dopadení na cestě na Sicílii, kde žil v uprchlickém táboře Belpasso předtím, než odešel do Německa.

Právě na Sicílii Amri údajně poznal mladou dívku a pokoušel se s ní navázat vztah. Italská policie zjistila, že po atentátu poslal několik textových zpráv jakési Italce, kterou ale nepovažuje v případu kolem teroristického útoku za podezřelou.

Mešitu zavřeli až nyní 

Tento týden, 28. února, provedla berlínská policie velkou razii, která se týkala i mešity Fussilet 33, kterou Anis Amri navštěvoval a byl tam i 19. prosince, kdy zaútočil na vánoční trhy. Už od roku 2015 německé úřady jednaly o zákazu této mešity, soud ale případ uzavřel až letos v únoru. V současnosti už je mešita opuštěná.

Rozsáhlé razie se účastnilo na 460 policistů, kteří zasahovali například v soukromých bytech a ve věznici Tegel a Moabit. Další policejní akce proběhly v Hamburku a Rüdersdorfu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám