Hlavní obsah

Benedikt XVI. je pro blahořečení kontroverzního papeže Pia XII.

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VATIKÁN

Papež Benedikt XVI. se vyslovil pro pokračování procesu blahořečení svého někdejšího předchůdce Pia XII. Učinil tak při čtvrteční mši k uctění památky papeže zesnulého před 50 lety, o jehož postojích v době holokaustu, považovaných za příliš pasivní a shovívavé, se vedou spory.

Článek

Benedikt však neupřesnil, kdy podepíše dekret otevírající cestu k blahořečení Pia XII. "Papež dekret ještě nepodepsal, považuje za vhodné vyčkat," řekl mluvčí Vatikánu Federico Lombardi.

Benedikt v kázání uvedl, že Pius XII. se ze všech sil angažoval "na obranu pronásledovaných bez rozdílu náboženství, národnosti a politické příslušnosti", zejména Židů, jimž hrozilo vyhlazení. Vyjádřil politování nad tím, že diskuse o papeži Pacellim (občanské jméno Pia XII.) se nikdy nekonaly v klidu.

V pondělí hlavní rabín v izraelské Haifě Šear-Jašuv Cohen vyjádřil výhrady nespočetných židů vůči blahořečení Pia XII. Rabín, který byl prvním židovským hodnostářem pozvaným na biskupský synod do Vatikánu, prohlásil, že Pius XII. "nemůže být považován za vzor a nemůže být blahořečen, poněvadž nepozdvihl svůj hlas proti holokaustu".

Benedikt ve svém kázání uvedl, že Pius XII. "často jednal v utajení, protože vzhledem k tehdejší složité historické situaci cítil, že to je jediný prostředek, jak se vyhnout nejhoršímu a jak zachránit co největší počet Židů".

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám