Hlavní obsah

Bělorusko chystá vojenské manévry u polských hranic

Minsk
Aktualizováno

Bělorusko plánuje od pondělí zahájit čtyřdenní vojenské cvičení v oblasti kolem města Grodno poblíž hranic s Polskem a Litvou a u své jaderné elektrárny. Napsala to agentury Ria Novosti s odkazem na vyjádření tamního ministerstva obrany. Armáda má v rámci cvičení zkoušet způsoby posílení západní hranice země.

Foto: Profimedia.cz

Tank běloruské armády.

Článek

Informace o plánovaných manévrech přichází v době, kdy v zemi eskaluje napětí po prezidentských volbách z minulé neděle, kdy byly vyhlášeny výsledky prezidentských voleb.

Prezident Alexandr Lukašenko hovoří o vnější agresi a tento víkend se obrátil s žádostí o pomoc na ruského prezidenta Vladimira Putina. Ten ji – v případě, že bude potřeba – v sobotu i v neděli Lukašenkovi po telefonu slíbil. Měla by být poskytnuta na základě uzavřených svazových smluv a smlouvy o kolektivní bezpečnosti.

"Ruská strana potvrdila, že je připravena poskytnout nutnou podporu při řešení vzniklých problémů na základě Smlouvy o vytvoření Svazového státu a - v případě nutnosti - také v rámci Organizace Smlouvy o kolektivní bezpečnosti," uvedlo podle agentury TASS tiskové oddělení Kremlu.

Putin slíbil Lukašenkovi vojenskou pomoc

Evropa

Opozice výsledky volby neuznala

Podle volební komise se ziskem více než 80 procent hlasů po šesté za sebou zvítězil Lukašenko. Výsledky voleb ale odmítla uznat opozice v čele s poraženou prezidentskou kandidátkou Svjatlanou Cichanouskou. Ta požádala o přepočítání hlasů a následně byla donucena k odjezdu do zahraničí. Neférovost proběhlých voleb konstatovali také zahraniční politici včetně špiček Evropské unie a českého premiéra Andreje Babiše.

Babiš: Volby v Bělorusku se musí opakovat

Domácí

V reakci na výsledky voleb vyšly do ulic běloruských měst tisíce lidí, proti nimž tvrdě zasáhla policie. Nejméně dva demonstranti zemřeli a na 7000 bylo zatčeno. Vedení země slíbilo, že zadržené propustí na svobodu. Část byla v pátek v časných ranních hodinách propuštěna.

Nové volby nebudou

Možnost, že by se mohly volby opakovat, Lukašenko odmítl. Na setkání se svými příznivci v Minsku v neděli prohlásil, že se nehodlá řídit příkazy z ciziny.

K uspořádání nových voleb vyzvali v sobotu Minsk premiéři Estonska, Lotyšska a Litvy, připomněla ČTK. Už dříve podobnou výzvu Bělorusku adresovalo také Polsko a Ukrajina.

Reklama

Výběr článků

Načítám