Hlavní obsah

Belgie oslavuje nového krále, Albert II. předal trůn synovi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Belgie má od neděle nového krále. Dosavadní hlava monarchie Albert II. abdikoval a trůn předal v Bruselu svému synovi Philippovi.

Foto: Reuters

Nový belgický král Philippe skládá přísahu během ceremoniálu v belgickém parlamentu v Bruselu.

Článek

Král oznámil úmysl z trůnu odstoupit před pár týdny. „Je na čase předat pochodeň další generaci,” prohlásil tehdy 79letý Albert II.

Ve svém závěrečném projevu odstupující monarcha požádal Belgičany o podporu novému králi Philippovi a královně Mathildě: „Jako pár budou skvěle sloužit své zemi a mají mou plnou  důvěru.” Zdůraznil, že bylo vždy jeho přáním, aby Belgie navzdory svému rozdělení nad vlámský sever a francouzský jih zůstala jednotná.

Foto: Reuters

Belgický korunní princ a Philippe se objímá se svým otcem králem Albertem II. během jeho abdikačního ceremoniálu v královském paláci.

Foto: Reuters

Korunní princ Philippe a koruní princezna Mathilde přicházejí na abdikační ceremonii do královského paláce.

Novým, v pořadí sedmým králem Belgie se stal korunní princ Philippe. „Je dobře připraven,” řekl na jeho adresu Albert II.

Zemi vede v době krize

Belgie je konstituční monarchií, v níž král má převážně ceremoniální úlohu. Nicméně, je to právě on, na jehož bedrech leží zodpovědnost za řešení eventuálních ústavní krizí.

Foto: Reuters

Belgický korunní princ Philippe a korunní princezna Mathilde při odchodu ze mše v katedrále sv. Michaela a sv. Guduly v Bruselu mávají svým příznivcům, kteří se před svatostánkem shoromáždili, aby je pozdravili.

Tuto funkci odstoupivší král plnil naposledy v letech 2010 až 20111, kdy země zůstala po volbách bez zřejmého vítěze 541 dní bez vlády. A byl to právě Albert II., kdo fungoval jako prostředník mezi špičkami politických lídrů v zemi a podílel se tak na vytvoření nové vlády.

V Belgii panuje dlouhodobě napětí mezi vlámskou a francouzskou komunitou, což bylo příčinou pádu již několika vlád. Respekt ke královské rodině je ovšem tím, na čem se obě strany shodnou.

Foto: Reuters

Belgická královská rodina při mši Te Deum v katedrále sv. Michaela a sv. Guduly v Bruselu. Zleva doprava: královna Fabiola, královna Paola, král Albert II., korunní princ Philippe a korunní princezna Mathilda.

Jsem jeho nemanželská dcera, hlásí se umělkyně

Král Albert II. se ocitl v pozornosti světového tisku před pár týdny, když ho 45letá umělkyně Delphine Boëlová vyzvala, aby soudu poskytl svoji DNA, jelikož je přesvědčena, že je jeho dcerou. Král ale před soud nemusí, což ale není případ prince Philippa a princezny Astrid, kterým byla výzva také předložena.

Boëlová je úředně dcera potomka rodiny průmyslníků Jacquese Boëla a baronky Sybille de Selys Longchamps. Otec ji údajně letos v lednu vyloučil z podílu na dědictví rodinného majetku odhadovaného na 760 miliónů eur.

Foto: Reuters

Abdikující belgický král Albert II. při příjezdu na slavnostní mši Te Deum v katedrále sv. Michaela a sv. Guduly v Bruselu.

O příbuzenství Boëlové s králem se psalo poprvé v roce 1999. Král měl s baronkou Sybille údajně románek v 60. letech ještě před svým nástupem na trůn. Monarcha údajně přiznal, že jeho sňatek s italskou šlechtičnou Donnou Paolou Ruffo di Calabria prošel před několika desetiletími krizí, o levobočkovi se ale nikdy nezmínil.

Král Albert II. se narodil 6. června 1934. Na trůn usedl v srpnu 1993 po náhlé smrti svého staršího a bezdětného bratra, který jako král Baudouin I. vládl zemi 42 let.
To, že se stal králem, Belgičany tehdy dost překvapilo. Léta byli totiž neoficiálně připravováni na to, že korunu zdědí Baudouinův synovec a Albertův nejstarší syn, princ Philippe.
Princ Philippe, vévoda Brabantský, se narodil 15. dubna 1960 na zámku Belvedére u Lakenu v Belgii. Studoval mimo jiné v Oxfordu a Stanfordu, kde absolvoval politické vědy. Složil také několik zkoušek na vojenské akademii. Má kvalifikaci stíhacího pilota, v roce 2004 získal licenci pilota vrtulníku a od roku 2010 je viceadmirálem ozbrojených sil.
Vzal si belgickou terapeutku a psycholožku Mathildu d'Udekem d'Acoz (1973). Má s ní čtyři děti: dvě dcery, Elisabeth a Eléonoru, a dva syny, Gabriela a Emmanuela.
Princ je známý svojí plachostí a belgický tisk si v minulosti vznášel otázku, zda by nebylo lepší ho v nástupnictví přeskočit a posadit na trůn jeho dceru Elisabeth, bude-li už v dané chvíli schopná vládnout.
V průzkumu provedeném v květnu letošního roku se pouze 25 procent dotázaných domnívalo, že Philippe je připraven vykonávat královskou funkci. Převážně Vlámové mu vytýkají, že je nudný a upjatý a chybí mu srdečnost a rozšafnost jeho otce.
Princ rád čte a pravidelně sportuje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám