Hlavní obsah

Belgie má za sebou další stávky a čekají ji ještě větší

Právo, Kateřina Farná (Brusel)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

V Belgii pokračují masové stávky. Pondělní, která kompletně ochromila městskou dopravu v Bruselu a celém Brabantsku a částečně mezinárodní vlakovou i leteckou dopravu, byla zatěžkávací zkouškou pro příští pondělí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Stávka na bruselském letištiVideo: Reuters

 
Článek

Celé království 15. prosince paralyzuje celonárodní generální stávka a už ve čtvrtek 11. prosince by po celé Belgii neměly jezdit vlaky. Odboráři vzkazují, že Bruselu bude lepší se příští pondělí vyhnout úplně.

Několikátá stávka v řadě se na rozdíl od té předcházející, které se zúčastnilo přes sto tisíc lidí a během níž docházelo k podpalování a převracení aut, obešla až na pár blokád bez násilí a větších komplikací. Jádro protestujících opět tvořili hlavně zaměstnanci a studenti.

Zaměstnavatelé a majitelé firem sčítají ztráty. Ekonomický dopad zcela zavřeného bruselského letiště by mohl podle serveru flanderstoday.eu činit až 93 miliónů eur.

Hromadné akce jsou součástí probíhajícího programu odborářských akcí na protest proti federálním úsporným opatřením, zejména pak změnám v důchodovém a sociálním systému.

Odbory už dříve odmítly kompromisní řešení navrhované federálním ministrem práce a ekonomiky Krisem Peetersem. Podle Peeterse je vláda připravena odložit o několik let některá opatření jako jsou zvyšování věku odchodu do předčasného důchodu nebo rušení výhod pro absolventy vysokých škol, kteří si ještě nenašli práci. Podle mluvčího odborových svazů ovšem „odklad není řešením“.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám