Hlavní obsah

Belgický kněz, jenž pomáhal třetímu světu, přiznal pohlavní zneužívání

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Belgický kněz, jehož příznivci se chystali nominovat jej na Nobelovu cenu za mír za práci pro třetí svět, se přiznal k sexuálnímu obtěžování dítěte. Přiznání pětaosmdesátiletého Françoise Houtarta ve středu zveřejnil deník Le Soir.

Článek

Houtartovi příznivci kampaň za jeho nominaci na Nobelovu cenu spustili v říjnu. Nato kontaktovala jedna žena neziskovou organizaci Cetri, kterou kněz založil, s informací, že Houtart před 40 lety zneužil jejího bratra.

Houtart poté v listopadu odešel z vedení Cetri, které kritizuje dopady globalizace ve třetím světě. Kněz ve středu belgickým novinářům přiznal, že se v minulosti dvakrát dotkl intimních partií svého bratrance. Svůj čin nazval nerozvážným a neodpovědným.

Případ je dalším v sérii nařčení kněží ze sexuálního obtěžování hned v několika evropských zemích i USA. Belgická katolická církev v září zveřejnila případy více než sta obětí zneužívání kněžími. Některým byly v inkriminovanou dobu teprve dva roky.

Reklama

Výběr článků

Načítám