Hlavní obsah

Belgický džihádista dostal 28 let vězení za vraždu zajatce v Sýrii

Antverpy

V Belgii v pondělí odsoudili k osmadvaceti rokům vězení džihádistu, který bojoval po boku islámských radikálů v Sýrii a po návratu jej usvědčili z vraždy zajatce. Jedná se o první případ, kdy byl v Belgii odsouzen navrátilec z bojů islamistů v Sýrii. V úterý o tom informovala agentura Reuters.

Článek

„Kulka skrz hlavu, beng, haha,“ chlubil se podle soudu čtyřiadvacetiletý Hakim Elouassaki z města Vilvoorde nedaleko Bruselu po telefonu své přítelkyni.

Vězně Elouassaki zavraždil proto, že jeho rodina teroristům nevyplatila dostatečné výkupné. Radikální islamisté žádali 70 tisíc eur (1,9 miliónu korun), příbuzní ale sehnali jen 30 tisíc eur (810 tisíc korun). Elouassaki si vraždu natáčel, kameru ale nesvedl umístit tak, aby byl akt na záběru vidět, zaznělo podle agentury Reuters  během procesu.

Soud v Antverpách shledal činy mladého Belgičana spáchané v Sýrii „nehumánními a zcela neakceptovatelnými”. Předtím, než se Hakim Elouassaki vydal do Sýrie, byl členem skupiny Sharia4Belgium. Tato skupina v Belgii rekrutuje islámské radikály. Její lídři byli v roce 2015 odsouzeni k dlouholetým pobytům ve vězení.

Z Belgie odešlo podle úřadů bojovat do Sýrie na 450 lidí, což je největší počet v poměru k počtu obyvatel ze všech evropských zemí. Navrátilci z bojů v Sýrii z Belgie a Francie se už podíleli na osnování útoků na starém kontinentu.

Reklama

Výběr článků

Načítám