Hlavní obsah

Belgičané chtějí žadatelům o azyl nahlížet do mobilů a počítačů

Brusel

Většina žadatelů o azyl v Belgii lže o své identitě, úřady proto připravují návrh zákona, který umožní kontrolovat příchozím jejich mobilní telefony a počítače. To by mělo pomoci totožnost ověřit. Informoval o tom list Le Soir.

Foto: Staff, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Mezi 60 a 70 procenty žadatelů o azyl lže o nějakém aspektu své identity, ať už jde o jméno, věk, cestu, kterou absolvovali, nebo o zemi původu,“ řekl belgickému deníku belgický tajemník pro azylovou politiku a migraci Theo Francken.

Evropské směrnice kontrolu zařízení podle Franckena nezakazují. Zapovídá to ale současná belgická legislativa, přesněji umožňuje žadatelům o azyl odepřít úřadům přístup do svých mobilů a laptopů.

Šéf belgického imigračního úřadu podle serveru Politico připustil, že jako zdroj důkazů může posloužit i facebookový profil. „Někdo může tvrdit, že byl uvězněn v Bagdádu, a přitom v té době dával na Facebook fotky z pláže,“ prohlásil Francken.

Dánové se rozhodli regulovat počet příchozích jinak. Příchozím zabavují peníze a majetek, jehož hodnota přesáhne 10 tisíc dánských korun (36 tisíc korun) v rámci spoluúčasti na financování péče. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám