Hlavní obsah

Bavorsko se chystá na návštěvu papeže

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MNICHOV

Nedobytnou pevnost už připomínají bavorská města a městečka, do nichž v sobotu zavítá bavorský rodák, papež Benedikt XVI. Statisíce lidí si nechtějí nechat ujít cestu nejvyššího představitele katolické církve, Josepha Ratzingera narozeného v bavorském městečku Marktl am Inn.

Článek

Aby zabránily dopravnímu chaosu, přijaly úřadu kromě bezpečnostní opatření kroky k regulaci dopravy. Automobilka BMW kvůli papežovi dala zaměstnancům na dva dny volno.

Více než deset tisíc lidí se očekává v pátek na mnichovském Mariánském náměstí, kde Benedikt XVI. vystoupí z opancéřovaného papamobilu a půjde jen jen pět metrů širokou uličkou k mariánskému sloupu. Bezpečnostní složky považují takovou vzdálenost za noční můru. " Připravovali jsme se snad i na vteřiny. Každý krok je pečlivě naplánován," řekl policejní mluvčí Peter Reichl.

Policie povolala na týden do akce přes pět tisíc mužů a žen. Většina z nich bude mít na starost příjezdy a odjezdy papeže a více než 600 tisíc věřících, které přivezou zvláštní vlaky a tisíce autobusů na mše v Mnichově, Altöttingu a Řezně.

O papežovu osobní bezpečnost se postarají tělesní strážci ze Švýcarské gardy a italské policie a také ze Spolkového kriminálního úřadu (BKA) a bavorské zemské policie. Okolí mnichovského Arcibiskupského paláce, kde bude hlava katolické církve nocovat, úřady uzavřely a psi vycvičení k hledání min prohledali kanály. "Papež bude střežen tak ostražitě, jako prezident USA George W. Bush při červencové návštěvě Stralsundu," uvedl Günther Paul z bavorské policie.

Podle německého tisku hlavní výzvu šestidenní cesty nepředstavujte bezpečnost, ale mimořádný zájem veřejnosti, který se může postarat o dopravní kolaps. "Ten, kdo vstane až v pět ráno, může zůstat u televize," říká Lenna Weisemmannová (64) z Řezna.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám