Hlavní obsah

Bavorská CSU se dostala do Spolkového sněmu

Berlín

Křesťansko-sociální unie (CSU), která je největší politická síla v Bavorsku a je sesterskou stranou Křesťanskodemokratické unie (CDU) v nedělních parlamentních volbách zřejmě těsně překonala pětiprocentní hranici pro vstup do Spolkového sněmu. Vyplývá to z odhadů bavorské televizní a rozhlasové společnosti Bayerischer Rundfunk (BR).

Článek

Odhad udává, že pro CSU v Bavorsku hlasovalo 32,8 procenta voličů. Aby CSU, která působí výhradně v Bavorsku, na spolkové úrovni překonala pětiprocentní hranici, bylo podle analýz v závislosti na účasti nutné získat asi 31 nebo 32 procent hlasů. „Náš výsledek v Bavorsku se nám nelíbí,“ řekl bavorský premiér a předseda CSU Markus Söder, podle kterého je důležité, že strana zůstala nad 30 procenty.

I kdyby strana bavorského premiéra pětiprocentní hranici nezdolala, do Spolkového sněmu by díky přímým poslaneckým mandátům dostala.

Splnila totiž nezbytnou jednu ze dvou podmínek, což je vedle pěti procent i získání nejméně tří přímých mandátů. Voliči v Německu mají totiž dva hlasy. Tím prvním vybírají ve svém obvodě konkrétního kandidáta pro přímý mandát, zatímco druhý hlas dávají straně, která se nemusí shodovat s osobností, kterou podpořili prvním hlasem.

Německo je rozděleno do 299 volebních obvodů, z nichž 46 připadá na Bavorsko. A CSU byla v Bavorsku jasným favoritem.

Reklama

Výběr článků

Načítám