Hlavní obsah

Barroso: Lisabonská smlouva by mohla začít platit v prosinci či lednu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel
Aktualizováno

Předseda Evropské komise José Barroso v úterý prohlásil, že Lisabonská smlouva by mohla po Klausově podpisu začít platit v prosinci či v lednu. Barroso to oznámil ve Washingtonu agentuře Reuters.

Článek

Ve chvíli, když Barroso pronášel svůj předpoklad o platnosti smlouvy, přitom ještě nevěděl, že Václav Klaus již dokument podepsal, a jeho tvrzení se tak týkalo jen verdiktu brněnského Ústavního soudu, který rozhodl, že smlouva není v rozporu s českou ústavou.

"Ta cesta byla maraton plný překážek, ale poslední překážka byla nyní odstraněna," komentoval Barroso verdikt brněnského soudu. 

Konec ratifikace vítají unijní lidovci i socialisté

Podpis českého prezidenta Václava Klause pod Lisabonskou smlouvu o reformě EU uvítaly obě nejsilnější frakce v Evropském parlamentu - lidovci a socialisté.

"Evropa se nyní může posunout kupředu," řekl šéf lidovců, Francouz Joseph Daul. Smlouva podle něj umožní Evropě, aby efektivněji pracovala v oblastech, v nichž nyní čelí výzvám, jako třeba v rámci boje s klimatickými změnami či vážnou finanční a hospodářskou krizí.

Vyzval také státy EU, aby rychle nominovaly eurokomisaře a také kandidáty na dvě nové funkce, s jejichž vznikem smlouva počítá - tedy předsedu Evropské rady, jakéhosi "prezidenta" EU, a vysokého představitele pro EU, neboli pomyslného unijního ministra zahraničí

"Tato smlouva unii umožní, aby mohla postupovat koordinovaněji i efektivněji," podotkl šéf socialistů v EP, Němec Martin Schulz v reakci na podpis prezidenta Klause, kterého v minulosti kvůli otálení s podpisem kritizoval.

„Je to dobrý den pro Evropu. Ta potřebuje Lisabonskou dohodu, aby konečně získala novou kapacitu jednat,“ řekl po rozhodnutí soudu německý ministr zahraničí Guido Westerwelle.

„Jednoznačně si oddechne Unie,“ řekla česká velvyslankyně při EU Milena Vicenová. Podle ní teď může Praha zaměřit všechnu svou energii na zapojení Česka do nově budovaných unijních institucí a na co nejlepší prosazování českých zájmů.

Signál pro obsazení vrcholných funkcí

„Doufám, že EU bude moci odložit stranou léta ústavních a institucionálních debat a že budeme moci jít vpřed a zabývat se hlavními problémy,“ prohlásil britský premiér Gordon Brown.

„Celé měsíce vodil český prezident Unii jako medvěda za kroužek v nose. Teď se jeho sólové vystoupení blíží ke konci. Pokud starce na Hradčanech zcela překvapivě nenapadne ještě něco nového, může smlouva záhy vstoupit v platnost,“ tvrdil ještě před Klausovým podpisem komentář tiskové německé agentury DPA.

Stanovisko soudu označil mluvčí sudetských Němců Bernd Posselt za "vítězství rozumu a právní státnosti nad svévolnými akcemi prezidenta Klause".

Agentura Reuters napsala, že verdikt soudu je jasným signálem pro Unii, aby nyní rozhodla o obsazení nejvyšších funkcí včetně „prezidenta EU“. Už minulý týden Vicenová řekla: „Čas je to, co členy EU trápí nejvíc. Potřebují čas k tomu, aby mohla být jmenována nová Evropská komise, aby se mohlo pokročit s jednáním o novém vysokém komisaři, o prezidentovi Evropské rady. Čas je velice naléhavý a všechny už tlačí.“  

Podle bruselských diplomatů může Lisabonská smlouva vstoupit v platnost nejdříve 1. prosince, a to v případě, že ČR předá všechny náležité listiny do Itálie ještě v listopadu. V Římě se uchovávají dokumenty a smlouvy Evropské unie. V platnost vstupují tehdy, když je zde uložena listina posledního státu sedmadvacítky.

Česká republika byla posledním státem Evropské unie, jehož hlava dosud svůj podpis pod reformní smlouvu neumístila. Klaus svůj podpis podmínil výjimkou pro ČR z listiny základních práv EU, která byla na evropském summitu slíbena na konci minulého týdne.

Reklama

Výběr článků

Načítám