Hlavní obsah

Babiš coby vicepremiér děsí polské výrobce potravin

Právo, Pavol Minárik

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paniku a obavy mezi polskými producenty a exportéry potravin vyvolalo jmenování Andreje Babiše (ANO) vicepremiérem a ministrem financí české vlády.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Předseda ANO a ministr financí Andrej Babiš

Článek

„Je to pro nás strašná zpráva, ten člověk je schopný všeho. Naše obavy jsou o to větší, že český byznysmen vede už dva roky nekompromisní válku s polskými potravinami,” prohlásil na Babišovu adresu ředitel Polské federace výrobců potravin Andrzej Gantner.

„Asi 16 procent potravin na českém trhu pochází z Polska a jsou ve srovnání s českými nejen levnější, ale i lepší. Babiš i koaliční partneři ve vládě budou za každou cenu usilovat o zablokování jejich dovozu a nahrazení domácími výrobky,” tvrdí Andrzej Falinski, ředitel polské Federace obchodu a služeb.

Webový portál týdeníku Wprost v sobotu napsal, že Babišův Agrofert „kontroluje až třetinu českého trhu s potravinami a hlavně na úkor polských exportérů bude chtít tento podíl ještě zvětšit”. Agrofert druhého nejbohatšího Čecha sdružuje asi 200 společností a má roční obrat kolem pěti miliard eur, dodal portál. (Babiš před časem ve vedení Agrofertu skončil; pozn. red.)

„Nejhorší je však to, že česká vládní koalice pod Babišovým vlivem přijala zásadu, že je třeba vytvořit větší prostor pro domácí výrobce potravin,” tvrdí Gantner. „Nyní lze očekávat příkaz českým supermarketům, že 30 procent potravin musí být domácího původu,” dodal Falinski.

Česká strana může zpřísněním kontrol přitlačit na polské výrobce a dovozce potravin, že nakonec začnou sami opouštět český trh, dodal portál Wprost.

Anketa

Měla by vláda prosazovat, aby byl v supermarketech konkrétní podíl tuzemských potravin?
Ano
93,2 %
Ne
6,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 16930 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám