Hlavní obsah

Autorka Harryho Pottera věnovala milión liber britským labouristům

MANCHESTER

Milión liber (zhruba 30 miliónů korun) věnovala anglická spisovatelka J. K. Rowlingová, které světový úspěch a jmění přinesla sága o čarodějnickém učni Harrym Potterovi, britské vládní Labouristické straně, jež v sobotu zahájila svůj pětidenní sjezd v Manchesteru. Oznámila to strana britského premiéra Gordona Browna a potvrdila to sama spisovatelka.

Foto: Reuters

J. K. Rowlingová

Článek

Rowlingová se ke svému kroku rozhodla kvůli informacím labouristů o dětské chudobě a kvůli plánu opozičních konzervativců poskytnout daňové úlevy manželským párům. Rowlingová jako svobodná, kdysi nezaměstnaná matka, to vnímá velmi citlivě.

"Myslím, že chudé a zranitelné rodiny se ze své situace dostanou mnohem lépe s Labouristickou stranou než s Konzervativní stranou Davida Camerona," vysvětlila spisovatelka v prohlášení.

Zvlášť vyzdvihla úsilí, které podle ní Brownova strana projevila ve prospěch dětí ze sociálně slabších vrstev: „Brown neustále upřednostňuje a uplatňuje opatření, která mohou zachránit mnoho dětí postrádajících životní příležitosti. Labouristická vláda zvrátila dlouhodobý (nepříznivý) trend v dětské chudobě a stojí v čele těch, které vedou v zemích EU boj s dětskou chudobou.“

Rowlingová, jejíž majetek se odhaduje na 560 miliónů liber, je přítelkyní Browna a jeho ženy Sarah. Brown ji označil jako „jednu z největších světových autorek“.

Oznámení o štědrém daru v první den výročního sjezdu labouristů je vítanou zprávou pro stranu, která trpí nedostatkem financí a jejíž šéf a premiér je pod silným tlakem, aby odstoupil. Podpora Rowlingové mu může pomoci stejně jako bankovní krize, ve které by bylo asi lepší neměnit vládu

Reklama

Výběr článků

Načítám