Hlavní obsah

Atentátník z Istanbulu by mohl chtít utéct do Řecka s migranty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Istanbul

Turecká policie pokračuje v pátrání po atentátníkovi, který na Nový rok zabil v klubu Reina 39 lidí. Poté, co se ukázalo, že mezi zadrženými v západní provincii Izmir jsou lidé spojení s Islámským státem, zvýšila se tam bezpečnostní opatření. Kontrolují se i uprchlíci, protože panují obavy, že by se atentátník mohl pokusit dostat se přes řecké ostrovy do EU, uvedla agentura Doğan.

Foto: Emrah Gurel, ČTK/AP

Turecké speciální síly hlídkují u klubu Reina.

Článek

Agentura Doğan informovala, že se v oblasti nyní prohledává každý člun a nad Egejským mořem hlídkují helikoptéry.

V provincii Izmir byli zadrženi členové tří rodin s vazbami na Islámský stát. I to nahrává variantě, že atentátník mohl po istanbulském útoku zamířit právě na západ Turecka. V domech podezřelých byly nalezeny falešné pasy a nábojové pásy.

IS si natáčel istanbulské čtvrtě

Na povrch postupně vyplývají další informace o pohybu atentátníka před útokem v klubu.

Muž zřejmě v městě Konya použil krycího jména Abú Muhammad Horasani. Podařilo se též zjistit, že se 15. prosince setkal s jedním z emírů IS, který používá jméno Jusuf Hoca. Pak odjel do Istanbulu autobus. Hoca s ním nejel, ale po novoročním útoku okamžitě opustil Konyu.

Úřady také zjišťují, zda IS, který se k atentátu přihlásil, neplánoval ještě jiný útok.

Policie zjistila, že stoupenec Islámského státu poslal přes aplikaci Alrawi záběry z dronů na různé části Istanbulu včetně Beşiktaşe, Bakırköye a Taksimu. Radikálové si také zjišťovali silvestrovské programy různých klubů a restaurací. Aplikaci hojně využívali od listopadu, kdy atentátník dorazil do Turecka.

V jiném autobusu z Konye do Istanbulu bylo pak nalezeno zavazadlo se zbraní a jmény dvou příjemců. Převzal ho pomocník řidiče, který zavolal policii. Ta v zavazadle našla pistoli Sig Sauer a padesát nábojů. V Istanbulu se podařilo zadržet oba adresáty. Jeden z nich měl vazbu na atentátníka.

Při útěku se skrýval na parkovišti

Více už je známo také o útěku atentátníka po činu. Po střelbě se chvíli ukrýval v kuchyni klubu a pak nasedl do taxíku. Z toho vystoupil v nedaleké čtvrti Kuruçeşme, když taxikářovi řekl, že nemá peníze. [celá zpráva]

Ve čtvrti Kuruçeşme zamířil na parkoviště, kde se pokusil schovat mezi auty, když viděl přijíždějící policejní vozy. Krátce poté ale odešel, jak vypověděl majitel parkoviště.

Reklama

Výběr článků

Načítám