Hlavní obsah

Assange po sedmi letech vykážou z ekvádorské ambasády, tvrdí WikiLeaks

DPA, vpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Australana Juliana Assange (48), zakladatele WikiLeaks, v nejbližších hodinách či dnech vypovědí z ekvádorského velvyslanectví v Londýně, kde se ukrývá od roku 2012. V pátek to oznámil server WikiLeaks, který zveřejňuje množství utajovaných dokumentů.

Foto: Peter Nicholls, Reuters

Zakladatel WikiLeaks Julian Assange na balkóně ekvádorské ambasády v Londýně

Článek

„Vysoce postavený zdroj potvrdil, že Ekvádor se už dohodl s Británií na jeho zatčení,“ napsal server.

Jako záminka poslouží kauza kolem úniku dokumentů naznačující, že se ekvádorský prezident Lenín Moreno (66) zapletl do korupčního skandálu. Ekvádor podezřívá WikiLeaks, že má na svědomí i zveřejnění soukromých Morenových fotografií.

Ekvádorské ministerstvo zahraničí ale v pátek označilo informaci za spekulace a odmítlo ji blíže komentovat. „Ekvádor nekomentuje pověsti, hypotézy ani nepodložené dohady,“ uvedlo.

Assange se na velvyslanectví uchýlil, aby se vyhnul vydání do Švédska, kde ho měli vyslýchat v rámci vyšetřování sexuálního útoku. Řízení však švédská justice zastavila. Australan se obává, že Londýn ho předá do USA, ke by ho čekal trest za zveřejnění tajných spisů.

Reklama

Výběr článků

Načítám