Hlavní obsah

Asad se dopustil zločinů proti lidskosti, řekl Pan Ki-mun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Haag
Aktualizováno

Generální tajemník OSN Pan Ki-mun v pátek sdělil novinářům, že syrský prezident Bašár Asad se dopustil mnoha zločinů proti lidskosti. Uvedla to BBC. Zmínil to v souvislosti se zprávou inspektorů OSN o útoku z 21. srpna, která má být zveřejněna příští týden.

Foto: Chip East, Reuters

Generální tajemník OSN Pan Ki-mun

Článek

Pan uvedl, že půjde o ”ohromující zprávu o tom, že byly použity chemické zbraně”.   Pan se nijak nevyjádřil k tomu, kdo je vinen použitím sarinu, ale dodal, že se syrský prezident Bašár Asad dopustil mnoha zločinů proti lidskosti.

Podle časopisu Foreign Policy bude ve zprávě stát, že mnohé důkazy svědčí proti režimu, i když nebude přímo míněna Asadova vina. Odebrané vzorky na předměstích Damašku mají prokazovat použití sarinu. Také střepiny použitých granátů potvrzují, že jde o zbraně používané syrskou armádou.  [celá zpráva]

Sýrie požádala o pomoc Organizaci pro zákaz chemických zbraní

Sýrie v pátek požádala o „technickou pomoc” Organizaci pro zákaz chemických zbraní (OPCW), která je výkonným orgánem úmluvy o zákazu vývoje, výroby, skladování a použití chemických zbraní a o jejich zničení. Oznámilo to vedení OPCW ve svém sídle v nizozemském Haagu.

O pomoc experty OPCW požádal náměstek syrského ministra zahraničí Fajsal Mikdád. O charakteru a termínech požadované pomoci se zprávy z Haagu nezmiňují.

Dekret o připojení k haagské organizaci podepsal ve čtvrtek prezident Sýrie Bašár Asad.

Členství v OPCW předpokládá ruský plán, který počátkem týdne Moskva navrhla v naději na odvrácení hrozícího amerického úderu. Další součástí ruského plánu je poskytnutí informací o syrském chemickém arzenálu, jeho podřízení mezinárodní kontrole a následné zničení.

Reklama

Související témata:

Související články

Obama odložil útok na Sýrii

Americký prezident Barack Obama v úterý vyzval Kongres, aby počkal s hlasováním o použití síly v Sýrii do doby, než se rozhodne o ruském návrhu na zajištění...

Výběr článků

Načítám