Hlavní obsah

Archeolog Putin se na Krymu potápěl k vraku byzantské lodě

– Sevastopol/Moskva

V roli neohroženého archeologa, který se bez bázně pustí až na dno Černého moře, se představil ruský prezident Vladimir Putin. V úterý se bastykafu na anektovaném Krymu ponořil do hlubin a zkoumal vrak potopené byzantské lodě z 10. či 11. století, která zřejmě převážela amfory s vínem a olejem.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Putin se na Krymu potápěl k vraku byzantské loděVideo: Reuters

 
Článek

"Je to velice dobrý důvod ještě jednou se přesvědčit o tom, jak hluboké jsou naše historické kořeny, jak hluboké jsou naše dějiny vztahů s celým světem," prohlásil Putin po úterním ponoru, který trval přibližně 45 minut.

Foto: Alexei Nikolsky, ČTK/AP

Ruský prezident Vladimir Putin se na Krymu v batyskafu ponořil až na dno Černého moře.

Podrobné prozkoumání objevů na mořském dně přenechá odborníkům, nicméně je šťastný, že se mohl na odhalování historického dědictví také podílet. Vrak galeony může podle prezidenta vypovídat o stycích dávné Rusi se sousedními státy, a proto podobné výzkumy považuje za důležité i pro širokou veřejnost.

Foto: Alexei Nikolsky, ČTK/AP

Ruský prezident Vladimir Putin v batyskafu zkoumal vrak potopené byzantské lodě z 10. či 11. století.

Server Newsru.com si neodpustil rýpnutí a přípomněl Putinovo neslavné potápění v Černém moři před čtyřmi lety. Tehdy se ruský prezident vynořil ze dna Černého moře s antickými amforami v rukou. Všem bylo divné, že jsou nádoby vycíděné, ačkoliv měly staletí odpočívat na dně moře. Mluvčí prezidenta musel nakonec přiznat, že amfory tam byly naaranžované právě pro prominentního „archeologa".

Foto: Alexei Nikolsky, ČTK/AP

Ruský prezident Vladimir Putin se v batyskafu ponořil na dno Černého moře, aby prozkoumal vrak byzantské lodě.

Putin se v minulosti zapojil už do poměrně dlouhé řady dobrodružných akcí, které mají zvýšit jeho popularitu mezi ruskou veřejností. Netají se ani svými vědeckými ambicemi. V roce 2009 podnikl v batyskafu Mir výpravu na dno Bajkalského jezera, o rok později se přidal k výpravě za sněžnými leopardy na jihu Sibiře. [celá zpráva]

Foto: Ria Novosti, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin krátce po ponoru

V roce 2012 Putin zaujal letem na deltaplánu, jímž prý chtěl navést bílé jeřáby na cestu do teplých krajin. Loni osvědčil svou pověst obětavého ochránce přírody, když vypustil do volné přírody trojici mláďat vzácného tygra amurského.

Putina při cestě na Krym doprovázel premiér Dmitrij Medveděv, ministr obrany Sergej Šojgu, šéf prezidentské kanceláře Sergej Ivanov a šéfka horní komory parlamentu Valentina Matvijenková.

Ukrajinské úřady, které neuznávají odtržení Krymu a obviňují Rusko z okupace poloostrova, proti Putinově cestě na Krym protestovaly.

Reklama

Související témata:

Související články

Putin bude archeologem na anektovaném Krymu

Ruský prezident Vladimir Putin se má znovu zapsat do povědomí ruské veřejnosti jako dobrodruh a objevitel. List Izvestija v pátek na svých webových stránkách...

Výběr článků

Načítám