Hlavní obsah

Anglie utáhne šrouby. Johnson přes odpor prosadil zpřísnění opatření

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn
Aktualizováno

Britský premiér Boris Johnson v úterý večer prosadil v parlamentu zpřísnění protiepidemických opatření v Anglii. Stalo se tak navzdory vzpouře desítek členů jeho Konzervativní strany. V zemi i přes rostoucí počty nakažených od léta žádná výraznější opatření neplatila.

Foto: Reuters

Britský premiér Boris Johnson

Článek

Nynější zpřísnění se týká jen Anglie, protože ostatní části Spojeného království si o restrikcích rozhodují samy a například ve Skotsku už byla většina zaváděných omezení v platnosti.

Poslanci s podporou labouristické opozice velkou většinou hlasů odsouhlasili zpřísnění pravidel pro nošení roušek, povinné očkování zdravotníků či nutnost prokázat se certifikátem o očkování, dokladem o prodělaném covidu-19 nebo negativním testem na koronavirus při vstupu na velké společenské akce či do některých podniků, například nočních klubů.

Britský ministerský předseda zpřísněním opatření, která byla ve srovnání se zbytkem Evropy velmi mírná, reaguje na obavy z šíření varianty koronaviru omikron. Ta už se ve Spojeném království lavinovitě šíří a během následujících dnů se patrně stane dominantní mutací na ostrovech namísto varianty delta.

V Británii stojí hodinové fronty na očkování, omikron se šíří bleskovou rychlostí

Koronavirus

Jak vážné zdravotní potíže omikron způsobuje, není tři týdny po jeho objevení stále zcela jasné. Z dosavadních závěrů lékařů z Jihoafrické republiky, kde vzniklo první ohnisko, se zdá, že se tahle varianta sice šíří snadněji (je nakažlivější), vyvolává ale mírnější průběh onemocnění – nakažení se zotavují rychleji a méně často končí v nemocnicích. Podobně optimistické závěry zaznívají – zatím opatrněji – i z úst odborníků v Evropě i Spojených státech.

Epidemie na výrazném vzestupu

Johnson před hlasováním varoval, že do Británie míří vlna „obrovského nárůstu“ počtu případů nákazy variantou omikron a že restrikce jsou nezbytné k ochraně lidí.

Mnozí z konzervativních zákonodárců – tedy Johnsonovy partaje – před hlasováním nicméně tvrdili, že restrikce jsou příliš drakonické.

Británie už zaznamenala více než 5300 případů nákazy koronavirovou variantou omikron, přičemž deset lidí bylo hospitalizováno a jeden člověk infekci podlehl. Za posledních 24 hodin země napočítala na 60 tisíc nově nakažených koronavirem, což je nejvíce od ledna. Počet pacientů s covidem-19 v nemocnicích se v období 4. až 10. prosince zvýšil o deset procent na 5925.

Reklama

Výběr článků

Načítám