Hlavní obsah

Američtí vojáci na dovolené střelce v rychlovlaku zbili a svázali

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž
Aktualizováno

Dvojice amerických vojáků na dovolené, která společně s dalšími cestujícími v pátek v rychlovlaku z Amsterodamu do Paříže zneškodnila střílejícího 25letého Maročana, vylíčila, jak se podařilo zabránit krveprolití. Útočník stačil pouze zranit tři lidi. Video kolující po internetu ukazuje, že ho Američané zbili a svázali do kozelce.

Video z vlaku po zneškodnění útočníka

 
Článek

„Byl to instinkt,“ popsal rozhodnou reakci příslušník Národní gardy USA Alek Skarlatos. Současně odmítl tvrzení útočníka Ajjúba Chazzaního, že chtěl jen loupit, protože měl hlad.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Podle Skarlatose měl Maročan při sobě velké množství munice a „jeho záměr byl jasný“. Chazzaní podle něj naštěstí nebyl moc připravený, přesto bylo nebezpečí obrovské.

„Očividně neprošel žádným výcvikem se zbraněmi. Kdyby věděl, co dělá, anebo měl prostě jen štěstí, byli bychom všichni v bryndě a zřejmě bychom tady dnes už nebyli, stejně jako mnoho dalších lidí,“ řekl Skarlatos.

Foto: Regis Duvignau, Reuters

Hrdinové z rychlovlaku Spencer Stone (vlevo) a Alek Skarlatos s americkou velvyslankyní ve Francii Jane Hartleyovou

Také druhý voják Spencer Stone, který je příslušníkem vzdušných sil a společně se Skarlatosem a britským kamarádem Chrisem Normanem vyrazil na dovolenou, uvedl, že reagoval instinktivně. Podle něj šlo o přežití.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Američané zneškodnili útočníka ve vlakuVideo: Reuters

Spencer byl u střelce, který vypadal, že zápolí se zaseknutou zbraní, jako první a srazil ho k zemi. Podle některých zpráv ho Američané za asistence Normana a ještě jednoho francouzského cestujícího, který nechce být v médiích jmenován, zbili do bezvědomí.

Stone, který byl při šarvátce poraněn, následně stačil ještě poskytnout první pomoc cestujícímu postřelenému na krku. „Strčil jsem do té rány dva prsty a nahmatal tepnu. Stlačil jsem ji a přestalo to krvácet. Řekl jsem si díkybohu a držel to, dokud nepřijela záchranka,“ vylíčil.

Prezident jim udělil řád

Oba Američané i Brit zůstali v Paříži. V pondělí jim francouzský prezident François Hollande udělil rytířský řád Čestné legie.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Hrdinové z vlaku dostali nejvyšší francouzské státní vyznamenáníVideo: Reuters

„Jménem Francie vám chci poděkovat za to, co jste udělali,” prohlásil Hollande. Prezident vyzdvihl, že se odvážlivci útočníkovi postavili, i když nebyli ozbrojení.

Foto: Michel Euler/Pool, Reuters

Francouzský prezident François Hollande dekoruje oba Američany.

Chazzaního, jehož údajně vedly v patrnosti tajné služby čtyř zemí včetně Španělska, kde byl vězněn kvůli pašování drog, policie stále vyslýchá. Řekl prý, že pušku našel v parku.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám