Hlavní obsah

Americkou studentku odsouzenou v Itálii za vraždu po čtyřech letech osvobodili

Novinky, rei
Perugie
Aktualizováno

Odvolací soud v Itálii v pondělí osvobodil Američanku Amandu Knoxovou odsouzenou před dvěma lety na 26 let vězení za brutální vraždu britské spolubydlící Meredith Kercherové. Od počátku stejně jako její tehdejší přítel, jenž byl odsouzen a nyní také osvobozen společně s ní, tvrdila, že na místě činu vůbec nebyla. Dvojice strávila za mřížemi téměř čtyři roky.

Foto: Giorgio Benvenuti, Reuters

Amanda Knoxová

Článek

Knoxová byla však uznána vinnou z křivého nařčení. Muži, kterého obvinila z podílu na vraždě, musí zaplatit odškodné. Tři roky vězení, které jí za křivé nařčení soud vyměřil, si už odseděla.

Očekává se, že Američanka co nevidět opustí Itálii, i když jí už vypršela platnost pasu. Osvobozená dvojice bezprostředně po verdiktu odjela do věznice vyzvednout si věci. Média upozornila, že příbuzní dostali povolení jim s "vystěhováním" pomoci.

Vražda s příměsí drog a alkoholu

Jednadvacetileté Meredith Kercherové z univerzity v Leedsu někdo v listopadu 2007 podřízl hrdlo při milostných hrátkách na studentské ubytovně v Perugii. Podle žalobců byli útočníci pod vlivem drog a možná alkoholu. Na těle měla 40 bodných ran.

Knoxová a její bývalý italský přítel Raffaele Sollecito odmítli obvinění ze sexuálního násilí a spáchání vraždy. Soud jim však neuvěřil. Sollecita poslal soud do vězení na 25 let, jeho americké přítelkyni vyměřili vězení o rok delší.

Za zabití Kercherové byl již před mileneckým párem odsouzen dnes 26letý drogový dealer Rudy Guede, který má podle rozhodnutí soudu strávit za mřížemi 30 let. Na polštáři Kercherové se našly otisky jeho prstů. Guede tvrdil, že byl v době vraždy v koupelně. Když se vrátil do pokoje, spatřil prý u Kercherové dvě osoby.

Žalobci ji označili za čarodějnici

Knoxová i Sollecito od počátku tvrdili, že jsou nevinní a v ubytovně se v době vraždy vůbec nezdržovali. To Knoxová zopakovala i při pondělní závěrečné řeči, když dokonalou italštinou pronesla: „Nejsem tou, za kterou mě vydávají. Perverze, násilí a neúcta k životu, které mi přisuzují, ke mně nepatří.“

Žalobci tento týden označili Knoxovou za čarodějnici a rozdvojenou osobnost. Pro Knoxovou i Sollecita žádali zpřísnění trestu na doživotí.

„Vycházela jsem s každým spolubydlícím. Meredith byla ke mně milá. Když byla zabita, chtěla jsem pro ni spravedlnost. Neutíkám před pravdou a nikdy jsem před ní neutíkala. Chci se vrátit domů. Chci se vrátit do mého života. Nechci být potrestána. Nechci, aby mi byl sebrán můj život a moje budoucnost za něco, co jsem neudělala, protože jsem nevinná,“ prohlásila Knoxová.

Osmičlenná porota posuzovala řadu nových okolností, na které upozorňovali obhájci. Znovu též byly vyhodnoceny testy DNA na noži, jímž byla Kercherová ubodána.

Případ vyvolal velkou pozornost v Británii i USA. Britský deník The Guardian v minulosti opakovaně upozorňoval na nedostatečné důkazy a údajné nedostatky italské policie, která si při následném soudním procesu chtěla zachovat tvář a odmítala přiznat nějaké svoje chyby. Knoxová si před prvním soudem v zimě 2009 stěžovala, že se k ní policisté ve vazbě chovali hrubě.

Knoxová na druhou stranu z počátku několikrát změnila výpověď.

Rodina Kercherové před pondělním verdiktem upozornila, že obětí byla právě britská studentka, na což se zapomíná.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám