Hlavní obsah

Američané Rusům přistřihují křídla. Za údržbu jejich letadel hrozí tvrdé postihy

Moskva

Spojené státy zveřejnily seznam stovky letadel, která nebudou moci létat z Ruska do zahraničí. Jde o stroje americké výroby nebo letadla s americkými součástkami, které podle ministerstva obchodu porušily svým návratem do Ruska nařízení o kontrole exportu.

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Boeing 737-800 Aeroflotu na moskevském letišti Šeremetěvo

Článek

Opatření se týká asi pětiny flotily Aeroflotu a letadel dalších ruských aerolinek, ale také soukromých letadel včetně stroje Gulfstream G650, který patří oligarchovi Romanu Abramovičovi.

Rusko tvrdí, že dluh splatilo, platbu ale musí povolit USA

Válka na Ukrajině

„Tento seznam zveřejňujeme proto, abychom dali světu na srozuměnou, že ruským a běloruským společnostem a oligarchům nedovolíme beztrestně cestovat, pokud to porušuje naše zákony,“ uvedla ministryně obchodu Gina Raimondová.

Celkem 99 letadel, které Washington do svého seznamu zahrnul, v podstatě bude muset zůstat na zemi, protože firmám, které těmto strojům doplní palivo, poskytnou údržbu nebo servis, hrozí tvrdé postihy včetně vysokých pokut a trestního stíhání. Podle agentury Reuters jsou tak vyloučené lety za hranice Ruska a pravděpodobně i domácí lety, protože americké sankce mohou postihnout i servisní firmy, které operují v Rusku.

Kvůli franšízám z Ruska odejít nemůžeme, tvrdí některé západní značky

Válka na Ukrajině

O část své flotily, konkrétně 33 strojů Boeing, tak zřejmě dočasně přijde Aeroflot. Na americkém seznamu jsou i letadla aerolinek AirBridge Cargo, Utair, Nordwind, Azur Air a Aviastar-TU.

Podle nařízení o kontrole exportu potřebovala po 24. únoru, kdy Rusko zahájilo invazi na Ukrajinu, letadla americké výroby nebo obsahující více než čtvrtinu součástek vyrobených v USA zvláštní povolení v případě, že poletí na ruské území.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám