Hlavní obsah

Američané jsou jako sarančata, bouří se Poláci kvůli skladům armády

Právo, PM

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obyvatelé polské obce Powidz nedaleko Poznaně ve Velkopolském vojvodství, kde začíná na náklady Severoatlantické aliance rozsáhlá výstavba skladů pro americkou armádu, v přepočtu za téměř šest miliard korun, se netají pobouřením. Stěžují si, že Američané, kterých je tam asi tisícovka a tvoří rozhodující část stavebních skupin, se chovají „jako sarančata“.

Foto: Profimedia.cz

C-130J Super Hercules na americké vojenské základně u polské Powidze.

Článek

„V chráněném území evropského významu Natura 2000 zatím vykáceli 38 hektarů lesa a na dalších sto hektarů se ještě chystají. Stromy, na kterých hnízdilo cenné ptactvo, včetně čápa černého, padají jeden po druhém jako mouchy. Turisty oblíbená rekreační oblast v okolí Powidzkého jezera se mění v trosku,“ napsal portál Natemat.pl.

„Američtí vojáci ničí těžkou technikou úzké lokální cesty, elektrické sloupy, kanalizaci i majetek místních obyvatel. Navíc za stovky vozidel neplatí silniční daň. Polská armáda, která tam v minulosti sídlila, přitom tak činila, a citelně tak přispívala do místního rozpočtu,“ dodal portál.

Padly první facky

„Neuplyne týden bez skandálů, dopravních nehod a stížností místních na Američany u starosty Powidze Jakuba Gwitza. Americký vojenský konvoj nedávno nezvládl zatáčku a zboural jednomu ze zdejších občanů plot. Nikdo se mu ani neomluvil,“ postěžoval si pan Lukasz, který je členem místní samosprávy.

„Naši lidé Američana později dopadli, když v jednom baru popíjel pivo, a schytal pár facek,“ dodal zároveň.

Obyvatelé si podle portálu uvědomují, že výstavba strategického skladu pro americké obrněné transportéry, střelivo i zbraně různého druhu je z hlediska bezpečnosti Polska důležitá. Zároveň ale doufali, že za dva roky jeho budování, ale i později, si finančně přilepší.

V obci dosud vzniklo pět barů s americkými hamburgery a živnost si otevřelo 20 taxikářů, ale zatím to vypadá spíš na ztráty než na ekonomicky přínos. Starosta obce Powidz už požádal stát o 14 milionů zlotých (84 milionů korun) rekompenzace a také o příspěvek na rychlé rozšíření kanalizačního systému, který už nyní kapacitně nestačí.

Až bude vojenský sklad za dva roky hotov, budou v něm působit dva tisíce amerických vojáků. Jelikož v obci s nimi budou žít i jejich rodiny, hrozí, že kanalizace totálně zkolabuje a beztak komplikované vztahy mezi místními a Američany se ještě více vyostří, což si podle starosty Gwitza nikdo rozumný nepřeje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám