Hlavní obsah

Alžběta II. se už brzy stane rekordmankou

Se značnou zdrženlivostí vzhlíží devětaosmdesátiletá britská panovnice Alžběta II. k 9. září – toho dne se stane vůbec nejdéle vládnoucím monarchou Spojeného království a překoná dosud platný rekord královny a své praprababičky Viktorie.

Foto: Andrew Yates, Reuters

Královna Alžběta II. na snímku z konce května

Článek

Ačkoli panovnice odmítá oficiální oslavy a nemíní rekord slavit ani na veřejnosti, ani v soukromí, světová média mu jistě budou věnovat velkou pozornost. Alžběta totiž přesně za měsíc – 9. září – pobude na trůnu 23 226 dní. Chce se však tvářit jako by nic – na programu má slavnostní zahájení provozu železnice na pomezí Anglie a Skotska.

Jubileum tedy stráví ve vlaku mezi Edinburghem a Tweedbankem poblíž anglických hranic. Tamní trať byla zrušena v rámci reforem v roce 1969.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Buckinghamský palác se nehodlá k výročí vyjadřovat, ovšem oficiální program naplánovaný na onen den přece jenom jistou symboliku skrývá. Královna Viktorie, která pobyla v letech 1837 až 1901 na trůnu přesně 23 226 dní, byla prvním členem panovnické dynastie, který cestoval vlakem.

Bizarní je, že Alžbětu na její cestě doprovodí skotská premiérka Nicola Sturgeonová, která od mládí usiluje o odtržení Skotska od Spojeného království. Dá se očekávat, že si v kupé zajímavě pohovoří.

Nejdéle vládnoucí panovníci na britském trůně
1. Viktorie23 226 dní63 let a 216 dní
2. Alžběta II.23 195 dní63 let a 185 dní (dnes, 10. 8.)
3. Jiří III.21 644 dní59 let a 96 dní
...9. Alžběta I.16 198 dní44 let a 127 dní

Dvanáct premiérů

Královna Alžběta II. nastoupila na trůn 8. února 1952. Elvis Presley byl tehdy 17letý mladíček, generál Batista pořád ještě držel moc na Kubě, premiér Winston Churchill se pochlubil, že Británie má atomovou bombu, a geniální britský matematik a pokořitel kódu Enigma Alan Turing měl jít za homosexualitu do vězení.

Než byla královna 2. června 1953 korunována, zemřel sovětský diktátor Stalin, vyšel první román o Jamesi Bondovi a Hillary s Norkejem pokořili Everest. Jinými slovy, za svůj život na trůnu Alžběta zakusila neuvěřitelné množství dramatických změn, sloužilo jí ostatně dvanáct premiérů od Churchilla po Camerona.

Přitom ztělesňuje velmi nemoderní ctnosti stálosti, vytrvalosti a věrnosti svěřenému úkolu. Za jejího života lidé vzlétli na Měsíc, Británie dala světu punk, thatcherismus, blairismus a svedla několik válek, ale Alžběta II. zůstává stále stejná. Nemá tolik svobody, aby mohla měnit styl, módu a zájmy.

V každé dekádě plní tytéž povinnosti, otevírá bezpočet nových budov a navštěvuje stovky mítinků – stále stejná a stejně vytrvalá. V konzervativní Británii symbolizuje stabilitu, neměnnost a střízlivost, což mimo jiné podtrhuje nyní oním nádherně britským nezájmem o vlastní rekord na trůnu. Raději si sedne do vlaku a pojde do Skotska plnit oficiální povinnosti.

Je možné, že žádného srovnatelného panovníka či panovnici už po ní nikdy Británie mít nebude.

Přece jen změna

Snad nejnápadnější posun ale nabízí srovnání Alžběty s Viktorií, kterou zřejmě záhy o rekord na trůnu připraví. Zatímco Viktorie dospěla do osmé dekády života coby zachmuřená vdova obklopená palácovým majestátem a tichem, Alžběta je daleko veselejší osobnost, což dává mimo jiné najevo v oblékání. Místo černé preferuje pastelové barvy, veselé klobouky a na zahájení olympijských her v Londýně si dokonce fiktivně zahrála v bondovce.

Britové ji možná nemají rádi ani tak za to, jaká je, ale především za to, že zde stále je.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám