Hlavní obsah

Aktivisté se v Německu porvali s policií, aby zabránili deportaci Syřana

Právo, Novinky, vpl, jz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Asi 60 lidí protestovalo, a to i násilně, v německém Witzenhausenu proti nucenému návratu 27letého Syřana. Ten měl být převezen do Bulharska, první země, kde vstoupil na území Evropské unie. Jeho krajanka přiznala, že když si pro muže v noci na pondělí přišli policisté, zavolala „nouzové SOS“ aktivistům, kteří se velmi rychle svolali k protestu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Jakmile kolem jedné hodiny v noci policisté Syřana odváděli, aktivisté, především studenti, jízdními koly zablokovali oba policejní vozy, připoutali se k nim řetězy, jiní protestovali vsedě.

Situace postupně eskalovala, napsal zpravodajský server hessenschau.de. Policie uvedla, že při vyklízení prostoru demonstranti napadli muže zákona kameny a slzným plynem v bombičkách. Policisté proti nim použili pepřový sprej a obušky. Zranění byli na obou stranách.

Witzenhausenská iniciativa Asyl hovořila „o policejním násilí“ a o dvaceti zraněných, kteří „se postavili proti vražedné praxi deportací“. Policie nesdělila přesná čísla, pouze uvedla, že zranění utrpělo několik policistů a bylo poškozeno jedno hlídkové auto, když se k němu připoutal jeden z demonstrantů.

V Bulharsku by třeli bídu s nouzí

Protest skončil zhruba po dvou hodinách. „Tuto vražednou deportační praxi nebudeme akceptovat,“ tvrdí aktivisté ve výzvě. Uvádějí, že se Syřan dobře integroval, našel si práci a také se zapojil do činnosti místního fotbalového klubu a hasičů.

Správní soud v Kasselu už v lednu 2017 rozhodl, že muž by neměl být deportován do Bulharska. Své rozhodnutí soud podle advokátky Syřana Claire Deeryové vysvětlil tím, že „v Bulharsku nejsou dodržovány standardy lidských práv pro uprchlíky". „V Bulharsku je mnoho uprchlíků ohroženo chudobou a bídou," dodala advokátka.

Spolkový úřad pro migraci a uprchlíky (BAMF) však nebral verdikt soudu na vědomí a následkem toho bylo rozhodnuto o vyhoštění Syřana, popsala vývoj kauzy advokátka. Po pondělním zásahu advokátky a správního soudu byla deportace ukončena. „Za současných podmínek není obhajitelná,“ uvedla Deeryová. Muž se vrátil do Witzenhausenu.

Strana Linke ostře kritizovala „nehumánní jednání s uprchlíky". Podle její poslankyně Gabi Faulhaberové vede dublinský model k „lidsky nesnesitelným situacím”.

Anketa

Měli by být uprchlíci vyhošťováni do zemí svého původu?
Ano, bez podmínek a bez rozdílu
90,3 %
Ne, vždy záleží na situaci
9,3 %
Ne, nikdy
0,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 4117 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám