Hlavní obsah

AI: Maďarská bariéra proti uprchlíkům stála víc než celý azylový proces

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Lidskoprávní organizace Amnesty International (AI) ostře kritizovala Maďarsko za hraniční bariéru. Podle AI investice do zátarasu trojnásobně převyšují roční částku na azylový proces.

Foto: MTI

Stavba bariéry na srbsko-maďarské hranici. Archivní snímek

Článek

Maďarsko mělo podle AI investovat do vybudování protiuprchlické bariéry a hraničních kontrol 100 miliónů eur – třikrát víc, než země ročně vydává na přijímání žadatelů o azyl.

„Bylo by moudřejší, kdyby se tato částka investovala do záchrany životů a zlepšení vyhlídek migrantů do budoucnosti. Je nejvyšší čas, aby členské státy Unie investovaly do koordinovaných řešení,“ upozornil programový šéf AI pro Evropu a Střední Asii John Dalhuisen.

Zpráva AI upozorňuje, že drakonická opatření Maďarska opakovaně porušují mezinárodní právo. Koordinátorka kampaní AI Slovensko Lucia Bernátová vyzvala Maďarsko, aby přijalo odpovědnost za porušování lidských práv.

Než přijde zima

Organizace vyzvala Evropskou unii, aby umožnila přechod migrantů po bezpečných a legálních trasách, ještě než v Evropě udeří zima. Unie by měla aktivovat tzv. preventivní mechanismus, na který odkazuje článek sedm Lisabonské smlouvy.

Pomocí tohoto mechanismu může unie varovat členský stát v případě „rizika vážného porušení“ respektování lidských práv a právního státu.

„Evropská unie má pravomoc zahájit formální diskusi s Maďarskem o tom, jak se chová k lidem na útěku. Unie může jasně říct ´stačilo´ těm zemím, které porušují evropské a mezinárodní právo,“ uvedla Iverna McGowanová, zastupující ředitelka kanceláře AI pro evropské instituce.

Šestnáct hodin bez jídla i vody

Zástupci AI mluvili s migranty o jejich zkušenostech z Maďarska. Zveřejnili případ ženy v sedmém měsíci těhotenství, kterou měli maďarští policisté zadržovat 16 hodin bez jídla a bez vody.

Dvaatřicetiletá žena z Iráku uvedla, že do ní maďarská policistka strčila tak silně, až narazila do zdi a při pádu si zlomila nohu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám