Hlavní obsah

Agrese se stupňuje. Proruští separatisté za 24 hodin porušili příměří 136krát

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev
Aktualizováno

Proruští separatisté podle Kyjeva za 24 hodin 136krát porušili příměří, což je dvakrát tak často jako za den předtím, kdy Ukrajina hlásila 66 takových incidentů. S odvoláním na vyjádření ukrajinské armády o tom v neděli informovala agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁRE: V Doněcku probíhá mobilizaceVideo: Reuters

 
Článek

Agentura Reuters také napsala, že v centru povstaleckého Doněcku bylo slyšet několik explozí. Co je způsobilo, ale není jasné.

Povstalci ze samozvané Doněcké lidové republiky zase podle agentury TASS tvrdí, že jejich území od půlnoci ukrajinské jednotky ostřelovaly ve 12 případech. Mimo jiné podle nich přerušily dodávky elektřiny do několika obcí.

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Ukrajinská vojenská záchranářka nese zbraň zraněného příslušníka služby na frontě u obce Zajceve v Doněcku.

Kvůli silnému ostřelování Kyjev v neděli ráno uzavřel jeden ze sedmi přechodů mezi územím ovládaným jeho silami a povstaleckými oblastmi. Zdůvodnil to tím, že není schopen garantovat bezpečnost civilistů v místě.

Počet incidentů na frontové linii na východní Ukrajině se tento týden prudce zvýšil. Obě strany se přitom vzájemně obviňují z provokací. Západní představitelé jsou přesvědčeni, že ze strany povstalců jsou cílené a mohou se stát záminkou pro ruský útok na Ukrajinu. Ten podle nich může přijít každým dnem.

Foto: Valentyn Ogirenko, Reuters

Příslušník ukrajinských ozbrojených sil hlídkuje na bojových pozicích v Doněcku.

Zelenskyj: Nenecháme se vyprovokovat

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v telefonátu s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem v sobotu večer řekl, že nehodlá reagovat na ruské provokace na východě Ukrajiny. Přibývá tam ozbrojených incidentů, při nichž v sobotu ukrajinská armáda přišla o dva vojáky, pozorovatelé OBSE napočítali stovky případů porušení příměří a pozdě večer bylo z centra Doněcka hlášeno několik explozí.

Zelenskyj zopakoval, že je připravený vést s Moskvou dialog, informovala agentura AFP. „Řekl, že nechce reagovat na provokace na linii kontaktu,“ citoval z rozhovoru Elysejský palác. Podle něj Macron vyvíjí „poslední úsilí“ na odvrácení velkého konfliktu na Ukrajině.

Mír s Ruskem? Naivní myšlenka, varoval Západ polský premiér

Evropa

Zelenskyj v tweetu, v němž informoval o telefonátu s Macronem, napsal, že mluvili o možnostech, jak snížit napětí a situaci urovnat diplomatickou a politickou cestou.

U ukrajinských hranic má Rusko na svém území a na území spojeneckého Běloruska až 190 000 vojáků. Zhruba polovina z nich je podle Washingtonu v útočném postavení. Moskva, která od roku 2014 okupuje ukrajinský Krym a podporuje proruské separatisty na východě Ukrajiny, opakovaně popírá, že by chtěla na sousední stát zaútočit.

Foto: koláž s ČTK/AP a Reuters

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj (vlevo) a ruský prezident Vladimir Putin

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám