Hlavní obsah

Agent StB u soudu s Babišem údajně nemluvil pravdu

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Slovenský Ústav paměti národa (ÚPN) předložil u soudu další spis, v němž je zmíněno jméno Bureš, které mělo být krycím jménem současného českého ministra financí Andreje Babiše. Ve spisu je Bureš označen jako spolupracovník Státní bezpečnosti (StB). Tuto informaci zveřejnil ve středu slovenský deník Sme.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr financí Andrej Babiš (ANO)

Článek

Jedná se o svazek Bauer, který StB vedla od roku 1980 na bývalého náměstka společnosti Petrimex Dušana Slezáka. Vystupuje v něm tajný spolupracovník Bureš, který měl být podle spisu zdrojem u prověrky Slezáka, kterého chtěla StB zlákat ke spolupráci. Babiš před rokem 1989 v Petrimexu pracoval.

Autorem spisu je bývalý příslušník StB Andrej Kuľha, který u probíhajícího soudu v Bratislavě vypovídal ve prospěch Babiše. Tvrdil, že StB zaevidovala Babiše bez jeho vědomí. [celá zpráva]

BEZ KOMENTÁŘE: Andrej Babiš přichází k souduVideo: Ivan Vilček, Právo

Podle Kuľhy chtěli příslušníci StB tímto krokem pouze vykázat činnost. „Spis vykazoval známky nevědomé spolupráce,“ uvedl Kuľha u soudu.

V jeho výpovědi je však určitá nesrovnalost. Slezákova prověrka měla být vykonána až v září 1988. Kuľha přitom u soudu tvrdil, že spis uložil do archivu už v roce 1987.

Časový rozpor by tak podle nově zveřejněného detailu ze svazku Bauer naznačoval, že Andrej Kuľha s tajným spolupracovníkem Burešem dál jednal.

Související témata

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda hnutí ANO a kandidát na ministra financí Andrej Babiš

Babiš vědomou spolupráci s StB odmítá a dokumenty o agentovi Burešovi označil za podvrh. U bratislavského soudu zažaloval ÚPN, aby očistil své jméno. Soudní přelíčení bude pokračovat 14. dubna.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám