Hlavní obsah

Rakouská policie zadržela Afghánce, který u českých hranic útočil nožem

• Aktualizováno

Třiatřicetiletého Afghánce, který zaútočil v pondělí odpoledne nožem na pečovatele v azylovém domě ve Wullowitzu v Horních Rakousích nedaleko českých hranic a později usmrtil řidiče auta, zadržela pozdě večer rakouská policie.

Foto: Hornorakouská policie

Afghánec hledaný v Rakousku pro vraždu

Článek

Útočníka policisté zadrželi u Lince, jak oznámili bez dalších podrobností na Twitteru.

Afghánec zranil 23letého zaměstnance ubytovny pro žadatele o azyl v obci Wullowitz vzdálené jen dva kilometry od českých hranic, muž musel být převezen vrtulníkem do nemocnice v Linci. Podle rakouských médií je v ohrožení života.

Útočníkovi se podařilo z ubytovny ujet na kole. Na útěku napadl řidiče hnědého citroёnu C-3 se značkou FR-640K a zabil ho. Použil přitom jinou zbraň než v ubytovně.

Podle policie je útočníkem Džamál Ali Ahmad, narozený 19. června 1986 v Afghánistánu. Podle prvotních informací v azylovém zařízení nebydlel. Mluvčí hornorakouské policie David Furtner uvedl, že zatím není jasné, jaký měl Afghánec v Rakousku status.

Rakouská policie v českém příhraničí po útoku vyhlásila rozsáhlé pátrání, do kterého se zapojil i vrtulník. Vyzvala občany, aby poskytli informace, když spatří podezřelého nebo uvidí zmíněné vozidlo. Měli však být opatrní, neboť muž byl ozbrojen.

Česká policie na jihu Čech u hranic s Rakouskem posílila hlídky a zapojila se rovněž do pátrání. I česká strana nasadila vrtulník, uvedla mluvčí policejního prezidia Lenka Sikorová.

Ministr vnitra Jan Hamáček na Twitteru uvedl, že "byla přijata veškerá potřebná opatření na ochranu našich občanů. Nemáme v tuto chvíli žádné informace o tom, že by se pachatel pohyboval na území ČR".

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám